Αρχική Οικονομία Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποσά και δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποσά και δικαιούχοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.  

Συγκεκριμένα, η απόφαση θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Να σημειωθεί ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους. 

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και ενδέχεται να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχές. 

 Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την ένταξη για πρώτη φορά και άλλων μορφών επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet). 

 Ειδικότερα: 

  • Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης. 
  •  Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά. Στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας. 
  •  Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια. 
  • Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης. 
  • Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης. 
  • Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.