Αρχική Οικονομία Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Αυξημένο και νωρίτερα το επίδομα

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Αυξημένο και νωρίτερα το επίδομα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος από την κυβέρνηση. Όπως εξήγγειλε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοθεί προκαταβολή, ενώ η πληρωμή του ποσού θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Όπως τονίσε ο υπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί αυξημένο και νωρίτερα από ότι συνήθως.

Την αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ και την προκαταβολή ενός μεγάλου μέρους των ποσών του επιδόματος από το τρέχον έτος προανήγγειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ποιοι δεν το δικαιούνται

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το εισόδημα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε του επόμενου έτους.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε κάθε μία από τις Ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ανεξαρτήτως Ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο, και για τα πρώτα 10 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.