Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίδομα παιδιού – ΚΕΑ: Τέσσερις αλλαγές για καταβολές και κριτήρια χορήγησης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις» αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων opengov.gr και εκτός από το νέο επίδομα γέννησης φέρνει τροποποιήσεις τόσο για το επίδομα παιδιού όσο και  για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που πλέον μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Οι βασικότερες αλλαγές είναι πως πλέον οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα χρειάζονται 12 έτη φορολογικών δηλώσεων αντί για 5 προκειμένου να λάβουν το επίδομα παιδιού και ενοικίου, ενώ θεσπίζεται ως έξτρα κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού.

Το νομοσχέδιο φέρνει τρεις σημαντικές αλλαγές στο επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ και πιο συγκεκριμένα:

  1. Όλα τα επιδόματα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Ειδικά για την περίπτωση του επιδόματος παιδιού θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία καταβολής κάθε δίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
  2. Για τους δικαιούχους που έχουν παιδιά σε υποχρεωτική φοίτηση, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και το παιδί δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.
  3. Για πολίτες με υπηκοότητα τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, η χορήγηση του επιδόματος παιδιού, προϋποθέτει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα για δέκα έτη.

Το χρηματικό ύψος του επιδόματος

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρούμενων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής:

α) πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ,

β) δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ,

γ) τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:

α) 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,

β) επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,

γ) επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:

α) 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,

β) επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,

γ) επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:

α) 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,

β) επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,

γ) επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.

Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον, με εξαίρεση την περίπτωση η΄, διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους (εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης) και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:

α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,

γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και πολίτες της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

ε) υπηκόους τρίτων χωρών ή απάτριδων, στους οποίους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας, κατά την έννοια των περιπτώσεων στ΄ και η΄ του άρθρου 2 του ν. 4636/2019 (Α΄ 169),

στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις του ν. 139/1975 (Α΄ 176),

ζ) πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 προεδρικού διατάγματος 114/2010 (Α΄ 195) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), όπως ισχύουν,

η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αλλαγές αναμένονται και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο πλέον μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αυστηροποιείται το κριτήριο της φοίτησης των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.Στις περιπτώσεις λοιπόν που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2020-2021.

 

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αυξημένες συντάξεις για όσους βγουν μετά το 2025

Αυξημένες συντάξεις για όσους βγουν μετά το 2025, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις θα επιφέρει μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη για...

Μια σύνταξη αντί για δύο με παράλληλη ασφάλιση -Ενοποίηση των συντάξεων

Μια σύνταξη αντί για δύο με παράλληλη ασφάλιση, ενοποίηση των συντάξεων για πάνω από  100.000 συνταξιούχους Ενιαία σύνταξη με ένα πόσο αντί για δύο ξεχωριστές...

Συντάξεις: Οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές – Στόχος να μειωθούν ως τον Δεκέμβριο

Συντάξεις: Οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές - Στόχος να μειωθούν ως τον Δεκέμβριο, φτάνουν τις 72.000,  πολλές από τις αιτήσεις αφορούν δυο ή...

Τι αλλάζει στον υπολογισμό του Εφάπαξ – Παραδείγματα

Τι αλλάζει στον υπολογισμό του Εφάπαξ – Παραδείγματα Σήμα κινδύνου εκπέμπει η πορεία του εφάπαξ καθώς χρόνο με τον χρόνο τα ποσά που καταβάλλονται στους...