Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Επίδομα γέννας: Ποιες μητέρες θα λάβουν αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ

Επίδομα γέννας: Ποιες μητέρες  θα λάβουν αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ, «Αυτόματη» η χορήγηση αναδρομικών, χωρίς να απαιτείται αίτηση

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες

Συγκεκριμένα όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα γέννας θα δουν τελικά περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, μετά την αύξηση της εν λόγω ενίσχυσης.

«Αυτόματα» χωρίς να απαιτείται αίτηση θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά έως και 1.500 ευρώ, εντός του Απριλίου, σε χιλιάδες γυναίκες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά. Τα χρήματα αυτά θα τα λάβουν όσες μητέρες υπέβαλλαν αίτηση μέσα σε αυτό το διάστημα για το επίδομα γέννας.

Αναδρομικά ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 4.680 ευρώ και τα οποία προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στο επίδομα μητρότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και όσες έγιναν μητέρες μετά τον Σεπτέμβριο του ’23.

Επίδομα γέννας: Ποιες μητέρες θα λάβουν αναδρομικά ποσά που φτάνουν και τα 1.500 ευρώ - all4mama

Αν και το επίδομα γέννας ακόμη και για εκείνες τις οικογένειες που έκαναν αιτήσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά καταβλήθηκε με βάσει τα ποσά που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς, εντούτοις η «διαφορά» δεν «χάνεται». Η καταβολή του εν λόγω επιδόματος με τα νέα -και  αναπροσαρμοσμένα σε υψηλότερο επίπεδο- ποσά θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Και όσες μητέρες δεν πήραν τώρα τα χρήματα θα τα εισπράξουν με νέα πληρωμή ως… αναδρομικά.

Πως θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών

Μάλιστα, αναδρομικά θα λάβουν τις αυξήσεις όχι μόνον εκείνες οι μητέρες που γέννησαν μέσα στο 2024, αλλά και όσες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος  γέννησης από 1η.1.2023 και μετά δηλ. στα πρόσωπα εκείνα των οποίων η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης εγκρίθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο (2) δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Πόσο αυξήθηκε το επίδομα γέννας

Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε και τροποποιήθηκε ως προς τον καθορισμό του ύψους χορήγησής του, ως εξής:

  • Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου και το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

α) δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400,00) ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο χιλιάδες επτακόσια (2.700,00) ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500,00) ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

  • Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

α) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων τριακοσίων πενήντα (1.350,00) ευρώ, εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων επτακοσίων πενήντα (1.750,00) ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

«Φουσκώνει» και χορηγείται αναδρομικά και το επίδομα μητρότητας

«Φουσκωμένο» θα χορηγηθεί και το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και μετά σε σχέση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων. Πέρα από όσες ήδη είχαν δικαίωμα στην εν λόγω ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες, όπως και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας. Επιπλέον, τα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής μητρότητας στις νέες δικαιούχους, δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες αγρότισσες που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα 9 μηνών, επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ υπάρχει και η προοπτική αύξησής του από τον Απρίλιο κιόλας. Συγκεκριμένα, από τα 780 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα αναπροσαρμόζεται στα 820 ή 830 ευρώ.

Και αυτό γιατί, από την 1η Απριλίου αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός, με την αύξησή του να συμπαρασύρει και την εν λόγω ειδική παροχή.

Αναδρομικά, μάλιστα, μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα μητρότητας χιλιάδες μητέρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα σε αυτό. Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνεται, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Τα ποσά αυτά μπορούν να τα διεκδικήσουν με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ειδική πλατφόρμα που υπολογίζεται πως θα ανοίξει στο τέλος του μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλα

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Ο Καναράκης βάζει φιτιλιές: «Η Γερμανού έβριζε την Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της!»

Ο Παντελής Καναράκης έκανε αιχμηρά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok,  για την πισώπλατη μαχαιριά της Ναταλία Γερμανού με αφορμή την   αποχώρηση της  Ελένης Μενεγάκη, από τον σταθμό του Mega, βάζοντας φυτιλιές στις σχέσεις των δύο γυναικών, λέγοντας:

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής: Η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που πρωτοπορεί στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI 2024) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (8-11/6/2024) στο Τορόντο του Καναδά, για τις εμβληματικές στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Εκτόξευση πάλι στις τιμές ρεύματος – Παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν

Ο μέσος όρος των τιμών για τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο.

Προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου την επόμενη περίοδο

H πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη.

Ενημέρωση για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι λαμβάνουν μαζικά email από την ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία.