Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ετοιμάζει τη θέσπιση νέων όρων για το επίδομα ανεργίας το 2024. Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες, περίπου 82,000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα τους. Οι νέοι όροι αναμένεται να θεσμοθετηθούν με πιλοτική εφαρμογή αρχικά για 10,000 ανέργους πριν επεκταθούν πλήρως, αναμένοντας τελικές αποφάσεις εντός του φθινοπώρου από την υπουργό.

Στόχος είναι η στοχευμένη υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ θα ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το νέο επίδομα ανεργίας θα καταβληθεί μόνο σε όσους γίνουν άνεργοι μετά την έγκριση του νόμου, όχι σε όσους είναι ήδη άνεργοι.

Το επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές του δικαιούχου πριν χάσει την απασχόληση του και θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες. Θα περιλαμβάνει ένα σταθερό και ένα μεταβλητό (ανταποδοτικό) τμήμα, με το ύψος να εξαρτάται από την προηγούμενη απασχόληση και τις αποδοχές του ανέργου. Οι τελικές προτάσεις έχουν ήδη αποσταλεί στον ΟΟΣΑ για εκτίμηση.

Παρέχονται επιπρόσθετες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, προσαυξήσεις για κάθε εξατομικευμένο μέλος της οικογένειας, καθώς και επιδόματα για μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίσης, προβλέπεται η ενσωμάτωση του επιδόματος των 200 ευρώ στο νέο αυξημένο επίδομα, που χορηγείται σε μακροχρόνια άνεργους (άνω των 12 μηνών). Η χορήγηση θα περιοριστεί για όσους απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Για παράδειγμα, ο άνεργος που εργάζεται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 509 ευρώ, ποσό υψηλότερο από τον μηνιαίο μισθό του κατά την περίοδο εργασίας του.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις