Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Επίδομα Ανεργίας: Όλες οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται

Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προτίθεται να προβεί σε ριζικές αλλαγές σχετικά με το επίδομα ανεργίας το φθινόπωρο. Η αναδιαμόρφωση αφορά τόσο το ύψος όσο και τη διάρκεια, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιλογή δικαιούχων. Αρχικά, το επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε έως και 10.000 άνεργους σε επιλεγμένες περιοχές, με στόχο την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το ανανεωμένο επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις εισφορές που κατέβαλε ο δικαιούχος πριν από την ανεργία του και θα παρέχεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρχικά θα εισαχθεί ως πιλοτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια, μετά από αξιολόγηση, θα γίνει πανελλαδική εφαρμογή του. Η πλήρης εφαρμογή αναμένεται προς το τέλος του 2024. Οι προτεινόμενες αλλαγές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικούς πόρους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι συνδεδεμένο άμεσα με τον μισθό, καθώς και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό ιστό του ανέργου.

Υπάρχει πρόταση να φτάνει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου τριετίας. Οι τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν αποσταλεί στον ΟΟΣΑ και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός του καλοκαιριού μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δεσμεύεται από τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο τμήματα – ένα σταθερό και ένα μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ποσό θα κλιμακώνεται και θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης, το ύψος του μισθού και μπορεί να φτάσει έως και 1.200 ευρώ για ανέργους με περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, με τους λιγότερους να λαμβάνουν το ελάχιστο ποσό των 509 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς, με υψηλότερο ποσό τους πρώτους μήνες και μειωμένο στη συνέχεια.

Τα κριτήρια για το ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ημερών απασχόλησης για την επανειλημμένη χορήγηση επιδόματος ανεργίας θα τροποποιηθούν για τους εργαζομένους με εποχικό χαρακτήρα.

Το ποσό του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο κύριες παράμετρους: την περίοδο που έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και το ύψος του μισθού του. Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό, έχει υπολογιστεί ότι το ετήσιο ποσό του επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, ενώ για ορισμένους θα είναι ακόμα και υψηλότερο.

Στο νέο ενισχυμένο σύστημα επιδόματος ανεργίας, προβλέπεται η ένταξη του επιδόματος των 200 ευρώ που καταβάλλεται στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Ωστόσο, το επίδομα θα μειωθεί για όσους ασκούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Επί του παρόντος, όλοι οι ανέργοι που λαμβάνουν επίδομα από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων Ανεργίας (ΔΥΠΑ) εισπράττουν ισοπραγία των 509 ευρώ ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας που έχουν καταβάλει εισφορές ανεργίας, είτε για 35 χρόνια είτε για ένα έτος.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα για 35 χρόνια, με μέσο μισθό 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει 45.000 ευρώ συνολικά σε εισφορές ανεργίας (τόσο οι δικές του όσο και του εργοδότη του). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 780 ευρώ για 2 χρόνια έχει καταβάλλει περίπου 700 ευρώ σε εισφορές ανεργίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Καιρός: Θερμική κάμερα καταγράφει θερμοκρασίες 270 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα 

Η θερμική κάμερα κατέγραψε επίσης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η αλλαγή της προεδρικής φρουράς στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Μετά την τραγωδία με το “Titan” ομάδα επιστημόνων ξανά κατεβαίνει στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού 

Mε τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, μια νέα αποστολή σχεδιάζεται για να παράγει την πιο λεπτομερή φωτογραφική απεικόνιση που έχει γίνει ποτέ για τον ναυάγιο.

Κατάκτηση Βολτσάνσκ: Οι Ρώσοι ελέγχουν την πόλη, οι ουκρανοί αποχωρούν

Η ρωσική Αεροπορία επιτέθηκε με βόμβες ολίσθησης FAB-3000 από Su-34.

20 νέες προσλήψεις στον Δήμο Γλυφάδας – Δείτε τις ειδικότητες

Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 μηνών.

Ενημερωτικό Δελτίο

Υπ. Εργασίας: Αλλαγές για περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και επίδομα γάμου

Η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων θεωρείται το κύριο μέσο για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να αυξήσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ έως το 2027.

Οι τακτικές των εργοδοτών για να αποφεύγουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Εργοδότες προτείνουν απόλυση ή μετατροπή σε εταίρους στους εργαζόμενους για να αποφύγουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας,.

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι είναι οι νέοι όροι και ποιοι επηρεάζονται

Έρχονται εξελίξεις με το επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα μείνουν εκτός.

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Το νέο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δηλώνει έτοιμη για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.