Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή” o στόχος είναι από τις αρχές του 2024 να διασυνδεθεί το επίδομα ανεργίας με τους μισθούς αλλά και να μην κόβεται αυτό στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και στους μερικώς απασχολούμενους.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που έχουν κλειδώσει από την Eπιτροπή που εισηγήθηκε το θέμα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του επιδόματος ανάλογα με την αμοιβή, όσο αφορά το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν θα κόβεται για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνο, όσο και τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση:

 

  1. Άνεργος που είχε μερική απασχόληση από 418 ευρώ, λαμβάνει επίδομα ανεργίας 359,25 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και τρία τέκνα (τέσσερα προστατευόμενα μέλη δηλαδή), δικαιούται προσαύξηση 40% και το επίδομα θα είναι 503 ευρώ.

 

2.Άνεργος με εκ περιτροπής εργασία (δυο τρεις φορές την εβδομάδα) με μισθό κάτω από 209 ευρώ θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας 239,5 ευρώ. Η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες.

 

  1. Για ανέργους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε 239,5 ευρώ από τον τρέχοντα μήνα. Στα παραπάνω ποσά επιδομάτων προστίθεται και οι προσαυξήσεις που δικαιούνται άνεργοί ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, εφόσον δεν εργάζονται. Δηλαδή άνεργος λαμβάνει 479 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και δυο τέκνα ως προστατευόμενα μέλη, δικαιούται το επίδομα προσαύξηση 30% και το τελικό ποσό θα είναι 622,7 ευρώ.

 

  1. Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν την επιδότηση των 80 ημερών, η διάρκεια της επιδότησης ακολουθεί αυτή των κοινών ανέργων και στην περίπτωση των παλαιών ασφαλισμένων εξαρτάται επιπλέον από τον αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη τετραετία πριν από την έναρξη της επιδότησης. Δεν πρέπει δηλαδή να έχουν ληφθεί κατά την περίοδο αυτή πάνω από 400 επιδόματα.

 

5.Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που μένουν άνεργοι θα λαμβάνουν το 50% του μέσου μισθού τους για διάστημα έξι μηνών, με την επιδότηση σταδιακά να μειώνεται στα σημερινά επίπεδα των 479 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.2000 ευρώ την τελευταία τριετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα 600 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες ανεργίας.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100.000.000 ευρώ με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το 55% του βασικού ημερομίσθιου, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια και πόσες εισφορές έχουν καταβάλει.

Η τακτική επιδότηση ανεργίας

Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αιτούντες – πρώην μισθωτούς που έχουν εργαστεί σε επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν εποχικά για μια ή 2 σεζόν εφόσον:

Καταγγέλθηκε ή έληξε η σύμβαση εργασίας τους (δεν χορηγείται σε όσους αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους)

Έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για επιδότηση (δεν απασχολούνται σε άλλον εργοδότη, δεν αυτοαπασχολούνται, είναι ικανοί και διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας)

Έχουν πραγματοποιήσει σε συγκεκριμένα (κρίσιμα) χρονικά διαστήματα συγκεκριμένο αριθμό ημερών εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά για τις οποίες καταβάλλονταν εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις