Επίδομα ανεργίας και για εργαζόμενους, καταργείται η μοριοδότηση για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ

Μετά τους συνταξιούχους που από 1/1/2024  θα μπορούν να εργάζονται χωρίς να τους κόβεται η σύνταξη, ανάλογο καθεστώς θα εφαρμοστεί και σε ανέργους οι οποίοι θα μπορούν να απασχολούνται χωρίς να χάνουν το επίδομα!

Η απασχόληση ανέργων με μισθό και με επίδομα –στα πρότυπα της απασχόλησης των συνταξιούχων- προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί  σε δημόσια διαβούλευση.

Η νέα ρύθμιση ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις “συμβάσεις μηδενικών ωρών”  που προβλέπει ο εργασιακός νόμος5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν περιστασιακά αλλά με το ισχύον καθεστώς η οποιαδήποτε δηλωμένη απασχόληση, προϋποθέτει και την απώλεια τοτ επιδόματος.

Με τη διάταξη που μπαίνει στο νομοσχέδιο θα μπορούν να εργάζονται ως 12 ημέρες τον μήνα με ημερήσιες όμως συμβάσεις έως 3 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να χάνουν όλο το επίδομα αλλά ένα μέρος του, ανάλογο των ημερών εργασίας.

Το κείμενο της διάταξης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων”.Αυτό σημαίνει ότι ένας άνεργος μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και να εργάζεται εφόσον έχει σύμβαση μίας ημέρας ή μηδενικών ωρών. Όμως η εργασία του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 ημερομίσθια εβδομαδιαίως και 12 μηνιαίως και αυτά να αφαιρούνται από το επίδομα ανεργίας.

Σε άλλη διάταξη ορίζεται ότι πλέον οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν αυξημένη μοριοδότηση για διορισμό στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται για το επίδομα θέρμανσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμους και έγγαμους πολίτες παραμένουν τα ίδια με το 2022, αλλά διευρύνονται για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα η προσαύξηση για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 5.000 από 3.000 ευρώ. Έτσι διαμορφώνονται ως εξής:

16.000 ευρώ  για άγαμους φορολογουμένους

24.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί

34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά

39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι ένας άνεργος που παίρνει επίδομα, και τύχει να εργαστεί 7 μέρες μέσα στον μήνα δεν θα χάσει όλο το επίδομα, αλλά θα του αφαιρεθούν 7 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις