Επίδομα αδείας 2024: Πότε χορηγείται και ποιοι θα το πάρουν φέτος “φουσκωμένο”

Το επίδομα αδείας επηρεάζεται από τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που τα 830 ευρώ μεικτά (λίγο πάνω από 700 ευρώ «καθαρά») τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, τόσο το Δώρο Πάσχα 2024 όσο και το επίδομα αδείας 2024 ανεβαίνουν προς τα πάνω, καθώς -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

Και φέτος θα πρέπει οι εργοδότες να πληρώσουν το επίδομα αδείας στους μισθωτούς εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Η πληρωμή αυτή θα πρέπει να γίνει κατά την έναρξη της καλοκαιρινής άδειάς του μισθωτού εργαζόμενου. Σημειώνεται πως η άδεια αυτή δίνεται στον εργαζόμενο ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη του. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης θα πρέπει να του την χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) μέσα σε 2 μήνες. Διευκρινίζεται δε πως ο εργοδότης θα πρέπει να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος. Πάντως οι μισθωτοί εργαζόμενοι που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια, δικαιούνται να πάρουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100%, αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχαν πάρει.

Επίδομα αδείας: Για ποιους θα είναι αυξημένο
Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα αυτό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, λόγω της αναπροσαρμογής του τελευταίου στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό θα πάρει φέτος επίδομα αδείας ύψους 415 ευρώ μεικτά από 390 ευρώ μεικτά που έπαιρνε μέχρι πρότινος.

Πότε πρέπει να πληρωθεί το επίδομα αδείας 2023 | Parallaxi Magazine

Όσον αφορά στον υπολογισμό του επιδόματος επισημαίνεται πως ισχύουν τα εξής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

Ο εργαζόμενος δικαιούται να πάρει μισό μηνιαίο μισθό εάν αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Εάν η εργασιακή σχέση λύνεται πριν από την ημερομηνία καταβολής, τότε το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Τι ισχύει για την άδεια του εργαζόμενου

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να πάρει το ποσοστό της αδείας του.

Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο. Από εκεί και μετά:

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος και εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).
Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Κανονική άδεια 2023: Μέχρι 31 Μαρτίου 2024 η χορήγησή της - Ergasiaka-gr

enikonomia.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις