ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, αρχίζουν οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στους εργαζόμενους, η σύμβαση εργασίας των οποίων ήταν σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ίδιο διάστημα το κράτος καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών του εισφορών, επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Πότε θα γίνει η πληρωμή

Προ ημερών, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει εντός του τρέχοντος μήνα.