Η ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σήμανε νέο συναγερμό στις ελληνικές υγειονομικές αρχές, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί πρόσθετα μέτρα στις πύλες εισόδου σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισαγωγή κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 60 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
«Δυστυχώς, όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής. Ενώ ελέγχονται πολύ καλά οι αφίξεις στις άλλες πύλες της χώρας, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, στον Προμαχώνα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Για αυτό, πήραμε όλα αυτά τα δραστικά μέτρα» δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερθείς στα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από την χθεσινή ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα επίσης με όσα ανακοινώθηκαν χθες η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ με τον ελάχιστο χρόνο συμπλήρωσής του να περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε σήμερα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί και προς τα βόρεια σύνορα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για «τη χαλάρωση που βλέπουμε όλοι γύρω μας».
«Είναι κατανοητή η κόπωση των συμπολιτών μας μετά από τόσους μήνες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτήν την κόπωση να μας οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. H χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί θα το πληρώσουμε και εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όλη η κοινωνία. Χρειάζεται προσοχή, ιδίως τώρα που είμαστε στον Ιούλιο και προσβλέπουμε σε έναν πολύ δυνατό Αύγουστο για τουριστικές αφίξεις που θα δώσουν μία ανάσα στην οικονομία και σε πάρα πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και συνανθρώπους μας» τόνισε.