Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Eπενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Premia Properties – Παραδίδεται το νέο κέντρο Logistics στον Ασπρόπυργο

Eπενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Premia Properties, παραδίδεται το νέο κέντρο Logistics στον Ασπρόπυργο,  η  εταιρεία προωθεί, για τη διετία 2024-2025,  με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι σημαντικό μέρος του θα ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2024, αποδίδοντας έτσι έσοδα εντός της τρέχουσας χρήσης. Η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες για νέα ακίνητα στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησής της.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 στους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, ανάφερε πως βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων -μισθωμένο ήδη από την ΑΑΔΕ- αλλά και συμπληρωματικό κτίριο γραφείων σε όμορο οικόπεδο που συνιστούν συνολική επένδυση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας το πρώτο τμήμα του ανακατασκευασμένου ακινήτου θα παραδοθεί στα τέλη Μαΐου και το δεύτερο κτίριο (3.000 τ.μ.) στα τέλη Ιουνίου, ολοκληρώνοντας ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων πιστοποιημένο κατά Leed Gold, συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ.

Premia Properties: Επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ έως το 2025 - Παραδίδεται τον Ιούνιο το Athens Heart - BusinessNews.gr

Το κόστος επένδυσης για την ανακατασκευή αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από δανειακά κεφάλαια και χαμηλότοκο δάνειο από τους πόρους του ΤΑΑ. Σύμφωνα δε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Premia Properties, Κώστα Μαρκάζο το μίσθωμα για το νέο υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων κινείται πολύ κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ήτοι στα 14 ευρώ ανά τ.μ.

Πέραν της συγκεκριμένης επένδυσης πριν τη λήξη του α’ εξαμήνου της χρονιάς ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση του κτιρίου φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη (συνολικά 112 διαμερίσματα), ενώ επίσης τους επόμενους μήνες παραδίδεται το νέο κέντρο Logistics της ΑΕΕΑΠ στον Ασπρόπυργο, εμβαδού 11.300 τ.μ. το οποίο είναι ήδη μισθωμένο στην εταιρεία 3PL Iron Mountain.

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Μαρκάζος «η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ακίνητα, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μηδαμινή». Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας επίσης κατά 42% αφορά logistics, καθώς η Premia έχει ιδιαίτερη ισχυρή παρουσία σε εν λόγω κλάδο.

Σ’ αυτήν τη φάση η πιο πρόσφατη επένδυση στο τομέα αφορά μια αποθήκη 11.000 τ.μ., στον Ασπρόπυργο.

Επενδύσεις και στον Τουρισμό

Επιπλέον η εταιρεία προχωρά στη συνεπένδυση με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη των αμπελώνων της θυγατρικής της ΤΕΜΕΣ Navarino Vineyards και τη δημιουργία οινοποιείου. Υπενθυμίζεται πως στον συγκεκριμένο τομέα η εταιρεία διαθέτει επίσης θέση μέσω της Μπουτάρης, προχωρώντας μάλιστα σε μικρής κλίμακας επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα (ανακαίνιση τριών σουιτών στο οινοποιείο της Κρήτης και αντίστοιχο σχέδιο για το οινοποιείο της Σαντορίνης). Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο το yield απόδοσης των βιομηχανοστασίων αυτού του τύπου και των αμπελώνων κυμαίνεται μεταξύ 8%-10%

Πέραν των παραπάνω η εταιρεία εξετάζει νέες πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών στην περιφέρεια, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, την αξιοποίηση ακινήτου στην Παιανία (από κοινού με την Dimand) αλλά και την πιθανότητα αξιοποίησης ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της (από την πρώην Pasal), τα οποία παραμένουν ανενεργά και χαμηλά αποτιμημένα στον ισολογισμό της.

Επιπλέον ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε και στο project Skyline στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την Dimand και την EBRD εκτιμώντας ότι η τελική μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο νέο σχήμα θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η εταιρεία διατηρεί μεσοπρόθεσμο στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου αξίας 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το κρίσιμο εκείνο μέγεθος που θα την καταστήσει «ορατή και στο διεθνές επενδυτικό κοινό», με τον κ. Μαρκάζο να απαντά σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, πως προς το παρόν ο στόχος αυτός υπηρετείται μέσω της οργανικής ανάπτυξης, αλλά με λελογισμένες επενδύσεις εξαιτίας του υψηλού κόστους γης, επιτοκίων, και κατασκευής.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. ευρώ και το LTV στο 50% ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 4,3%. Σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας, Ν. Μπαζιώτη η εταιρεία επιδιώκει τη μείωση της επιτοκιακής της έκθεσης, εντάσσοντας επενδύσεις της και στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ. Σήμερα, το 49% των επενδύσεων της υποστηρίζεται από τα κεφάλαια της ομολογιακής της έκθεσης, 44% από τραπεζικά δάνεια και 4% από δάνεια ΤΑΑ.

Σε ότι αφορά στις προοπτικές του τομέα real estate ο Κ. Πεχλιβανίδης, Chief Property Investment Officer της εταιρείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μια αγορά που κινείται κόντρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά συντηρεί την ανάπτυξη.

Ο μέσος όρος του yield απόδοσης της εταιρείας το 2023 διαμορφώθηκε στο 7,6% με τον κ. Πεχλιβανίδη να εκτιμά πως παρά το ό,τι καταγράφεται σταθερά σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, εντούτοις υπάρχουν ακόμη περιθώρια καταγραφής υψηλών αποδόσεων.

euro2day.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την...

Γαλάζια Σημαία 2024 :«Πρωταθλήτρια» η Χαλκιδική – 2η η Ελλάδα παγκοσμίως

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) εξελέγη εχθές Πέμπτη 23 Μαΐου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς, μετά...

Εμπόδια στην καταβολή επιδόματος στέγασης για εργαζόμενους της περιφέρειας

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την «Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης...