Αρχική Εργασιακά Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Καμπάνες για τους παραβάτες

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Καμπάνες για τους παραβάτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας, καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να μπει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους συγκεκριμένους κλάδους.

Το μέτρο ισχύει ήδη σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, με τους επιθεωρητές εργασίας της ανεξάρτητης πλέον Αρχής να έχουν ήδη… μοιράσει τις πρώτες «καμπάνες» σε σούπερ μάρκετ, τα οποία βρέθηκαν να απασχολούν εργαζόμενους επιπλέον ώρες, χωρίς, φυσικά, να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες υπερωρίες.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει εισαγάγει δύο σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς. Μέσω του συστήματος, η έναρξη της εργασίας γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II, όπως επίσης και η λήξη. Παράλληλα, ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί, ενώ οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας, ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους, εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους επιθεωρητές. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για τετράωρο, ενώ δουλεύει οκτάωρο.

Υπάρχουν φυσικά τόσο επιχειρήσεις όσο και παράγοντες της αγοράς που διαπιστώνουν στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ενδεικτικά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έδωσε στη δημοσιότητα μερικές παρατηρήσεις που έχει συγκεντρώσει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως τονίζεται, το ωράριο που θα δηλώνεται μέσω της εν λόγω κάρτας θα ισχύει ακόμα και για εργαζόμενους που, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, θα δουλεύουν πολλές ώρες εκτός γραφείου (π.χ. πωλητές). Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη ή κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων λόγω της φύσης του αντικειμένου εργασίας τους, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα το δηλωθέν στο Π.Σ. «Εργάνη» ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου ή αποχώρησης πριν από τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση, καθώς και η αποχώρηση, είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου). Άλλωστε, κάτι τέτοιο σχετίζεται και με την ασφάλεια δικαίου του εργαζομένου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

Υπενθυμίζεται ότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της κάρτας, για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια. Έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.