Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Έως 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα

Τονίζοντας ότι η μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση είναι η «πράσινη» μετάβαση και ότι βρισκόμαστε σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο για νοικοκυριά και αγρότες. Πρόκειται, όπως είπε, για τον 20ό συνεχόμενο μήνα που η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Τους τελευταίους 20 μήνες έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό».

Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από τον στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα. «Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο υπουργός. «Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ό συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, «τον Απρίλιο οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη πιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου».

Ειδικότερα:

Σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως παρόχου και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά το 90% των νοικοκυριών.
Για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, και με προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15%, η επιδότηση ανέρχεται επίσης σε 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τα οικιακά κοινωνικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται σε 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η συνολική αξία της επιδότησης ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Άμεση εκκίνηση δύο νέων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης
Ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε την άμεση εκκίνηση δύο νέων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, λέγοντας:

«Θέλω να τονίσω αυτό που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επαναλάβει πολλές φορές: η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η “πράσινη” μετάβαση. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους.

» Πριν από λίγες ημέρες βάλαμε σε φάση υλοποίησης δύο σπουδαία προγράμματα, που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.
» Και δεν σταματούμε εδώ. Τον επόμενο μήνα εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

» Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι θα στηρίζει αδιάλειπτα τους πολίτες όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτήν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τις επερχόμενες δομικές αλλαγές τις δημόσιες επιχειρήσεις επιδιώκοντας την καθιέρωση του μοντέλου...

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη νέα του σύνθεση, αλλά με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί προ του ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο...

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Ορκίστηκαν, εχθές παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης και σήμερα στις 10 το...

ΚΤΕΟ: Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από έλεγχο

Ένα μόνιμο σύγχρονο μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων, θεσπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είναι αυτός που, ...