Αρχική Ασφάλιση Εως 438 ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου

Εως 438 ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Παράταση
Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα θα είναι από σήμερα (1/6) όσοι ασφαλισμένοι δεν τακτοποίησαν μέχρι τις 31 Μαΐου τις αρρύθμιστες οφειλές τους χάνοντας την προθεσμία που είχε δώσει ο ΕΦΚΑ μέχρι χθες, Τρίτη, καθώς τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικάνοτητας.

Μειωμένες από 44,97 ευρώ έως και 438,38 ευρώ (μικτά ποσά) είναι οι συντάξεις που εκδίδονται με το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, σε σύγκριση με εκείνες που εκδίδονταν πριν από τις 13/5/2016.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως στο τέλος Απριλίου στον ΕΦΚΑ εκκρεμούσαν μεταξύ άλλων 77.492 συνταξιοδοτικά αιτήματα και ειδικά στην Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα 284.597 υποθέσεις. Από αυτές οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.α., ενώ οι 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο 25ο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης, στον ΕΦΚΑ υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού και αφορούν σε:- διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης.

– παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ – ΟΑΕΕ).

– πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (τουλάχιστον δύο εργοδότες και πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα).

– συνταξιούχους αναπηρίας που ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.

– εργαζόμενους σε Ν.Π.Δ.Δ.

– αιτούντες που δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

– συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε πως σήμερα εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα διαδοχικής ασφάλισης (14.000 εκ των οποίων αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα, όμως τώρα βρίσκονται στην αναμονή τουλάχιστον δύο χρόνια.