Αρχική Ελλάδα Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η εορτή των Μεγαλομαρτύρων Γερβασίου, Προτασίου, Κελσίου και Ναζαρίου και του Οσίου Ιγνατίου επισκόπου Μηθύμνης.

Εορτάζουν οι Γερβάσιος, Γερβασία, Ναζάριος, Ιγνάτιος, Ιγνάτης και Ιγνατία.

Η 14η Οκτωβρίου είναι η 287η ημέρα του νέου έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται άλλες 78 ημέρες μέχρι την λήξη του έτους.

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) και η Διεθνής Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης).

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
saint.gr
Οι γονείς του Ναζαρίου (Αφρικανός και Περπετούα) λέγεται ότι υπήρξαν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου, ο όποιος τους είλκυσε στη χριστιανική πίστη και τους βάπτισε. Ο γιος τους έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, μέσα σε μία διεφθαρμένη κοινωνία. Αλλά ο Ναζάριος είχε κληρονομήσει τις αρετές των γονέων του. Έμεινε αγνός και άμεμπτος, σύμφωνα με τη συμβουλή του πνευματικού του πατέρα Αποστόλου Πέτρου, που λέει: «Τὰς ψυχὰς ὑμῶν ἡγνικότες ἐν τῇ ὑπακοῇ τῆς ἀληθείας» (Α’ επιστολή Πέτρου, α’ 22). Οφείλετε, λέει ο Απόστολος Πέτρος, να κάνετε αγνές και καθαρές τις ψυχές σας από κάθε ακάθαρτο πάθος και επιθυμία και κλίση, με την υπακοή σας στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Και ο Ναζάριος όχι μόνο έμεινε αγνός μέσα στο διεφθαρμένο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά όταν έγινε 20 χρονών διαμοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο με πολλή καρποφορία.

Όταν πήγε στα Μεδιόλανα, συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και τον Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί δια του θείου λόγου πέτυχαν πολλές κατακτήσεις. Όχι μόνο από τον όχλο, αλλά και από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

Κατόπιν ο Ναζάριος πήγε στη Γαλλία, όπου με το δίχτυ του λόγου είχε πολλές επιτυχίες. Μεταξύ αυτών που πίστεψαν, ήταν και μια νεαρή ψυχή, ο Κέλσιος.

Όταν ο Ναζάριος επέστρεψε στα Μεδιόλανα, τον συνέλαβαν. Προηγουμένως είχαν συλλάβει και τους Προτάσιο και Γερβάσιο. Ο έπαρχος Αννουλίνος, όταν είδε ότι δεν άλλαζαν την πίστη τους, όλους, μαζί με το νεαρό Κέλσιο, τους αποκεφάλισε.

Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
Ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1492 μ.Χ. στο χωριό Φάραγγα της Μυτιλήνης (κοντά στην Καλλονή) και επονομαζόταν Αγαλλιανός. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Αγαλλιανός ήταν ιερέας στη Μυτιλήνη.

Ο Ιωάννης (αυτό ήταν το πρώτο του όνομα), σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε και έγινε κι αυτός Ιερέας. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και των παιδιών του, έκτος από ένα τον Μεθόδιο, από κάποια επιδημική αρρώστια, αποσύρθηκε στον Ταξιάρχη του Λειμώνα, ασχολούμενος με μελέτη, προσευχή και την καλλιέργεια του πατρικού κτήματος.

Στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής του νησιού, πρόσφερε μεγάλες και σημαντικές υπηρεσίες στα εκεί μοναστήρια και στους υπόδουλους χριστιανούς. Για όλα αυτά, καθώς και για την αγιότητα της ζωής του, έγινε επί Ιερεμίου του Β’ το 1531 μ.Χ. Μητροπολίτης Μηθύμνης.

Και στο νέο του πόστο ο Ιγνάτιος αναδείχτηκε άριστος ποιμένας και έτσι θεάρεστα αφού ποίμανε το ποίμνιο του Χριστού, απεβίωσε ειρηνικά το 1566 μ.Χ.

Λίγα λόγια για την εικόνα του Αγίου

Η πρώτη εικόνα που σας παρουσιάζουμε, αποτελεί την παλαιότερη εικόνα του Αγίου Ιγνατίου. Φιλοτεχνήθηκε πιθανόν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως φαίνεται από το ότι δεν καταγράφεται το όνομα του αγίου, αλλά μόνο η επιγραφή «ο κτύτωρ». Το χαρακτηριστικό μάλιστα της επιγραφής είναι ότι, ενώ ο άγιος Ιγνάτιος είναι και κτήτωρ (= ιδιοκτήτης) και κτίτωρ (= ιδρυτής) της Μονής, ο αγιογράφος τον ονομάζει «κτύτορα» (με ύψιλον), μη μπορώντας ίσως να δώσει απάντηση στο δίλημμα αν θα επιγράψει την εικόνα ως «ο κτήτωρ» ή «ο κτίτωρ».

H δεύτερη εικόνα είναι λιθογραφία του 1858 μ.Χ., στην οποία εικονίζεται ο άγιος Ιγνάτιος. Η λιθογραφία φέρει τον τίτλο «Ο άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μεθύμνης». Στο κάτω μέρος της υπάρχει η επιγραφή: «Ο ιερός των μοναστών χορός των Λειμωναίων, του Ιγνατίου μάκαρος κλέους των Μηθυμναίων προσφέρει τοις προσκυνηταίς θαυματουργόν εικόνα, βρίθουσαν χάριν δαψελή και θείαν λαμπηδόνα».

Γεγονότα στις 14 Οκτωβρίου
1066 Μάχη του Χέιστινγκς: στο Σένλακ Χιλ της Αγγλίας, έντεκα χιλιόμετρα έξω από το Χέιστινγκς, οι νορμανδικές δυνάμεις του Γουλιέλμου του Κατακτητή νικούν τον αγγλικό στρατό και σκοτώνουν τον βασιλιά Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας.
1806 Μάχη της Ιένας: Ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τον πρωσικό στρατό.
1849 Αθήνα: Νυκτερινές ώρες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στη κατάσβεση της οποίας συμμετείχε και ο Βασιλεύς Όθων «υδρεύων προς εμψύχωσιν των αντληστών». 120 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε πλησιέστερες οικίες.
1904 Πυρπολείται μέσα στο σπίτι της, μαζί με 5 άλλους συμπολεμιστές της, η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής Αικατερίνη Χατζηγεωργίου.
1912 Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός διανοίγει μετά από αγώνα τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνη
1914 Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1915 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
1944 Αποβιβάζονται στον Πειραιά τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής με πρώτο τον Ιερό Λόχο
1960 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές, από την περίοδο 1961
1963 Σε 15 έως 20 εκατ. στερλίνες υπολογίζεται η αξία των εθνικοποιημένων περιουσιών των Ελλήνων της Αιγύπτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλ Αχράμ του Καΐρου.
Γεννήσεις στις 14 Οκτωβρίου
1404 Μαρία του Ανζού, βασίλισσα της Γαλλίας
1784 Φερδινάνδος Ζ’, βασιλιάς της Ισπανίας
1873 Ζυλ Ριμέ, Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας
1888 Κάθριν Μάνσφιλντ, Νεοζηλανδή συγγραφέας
1890 Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Αμερικανός στρατηγός και 34ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1893 Λίλιαν Γκις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1894 Ε.Ε. Κάμινγκς, Αμερικανός ποιητής
1906 Χάνα Άρεντ, Γερμανίδα φιλόσοφος
1906 Χασάν αλ
1930 Σαφίκ Χαντάλ, Σαλβαδοριανός πολιτικός
1939 Λιτόκουα Τομέινγκ, πρόεδρος των νήσων Μάρσαλ
1942 Πέτερ Νάντας, Ούγγρος συγγραφέας
1944 Σερίφ Γκιορέν, Τούρκος σκηνοθέτης
1946 Φρανσουά Μποζιζέ, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
1947 Νικολάι Βολκόφ, Κροάτης παλαιστής
1967 Σαβάννα Σάμσον, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1970 Παρ Ζέτερμπεργκ, Σουηδός ποδοσφαιριστής
1970 Ρένος Χαραλαμπίδης, Έλληνας ηθοποιός
1971 Γίρκι Κατάινεν, Φινλανδός πολιτικός
1986 Άρτεμη Θεριάκη, Ελληνίδα αρσιβαρίστρια
Θάνατοι στις 14 Οκτωβρίου
1066 Χάρολντ Β’, βασιλιάς της Αγγλίας
1092 Νιζάμ αλ
1696 Διονύσιος Γ΄ Βαρδαλής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1817 Θεόδωρος Ουσάκωφ, Ρώσος ναύαρχος
1944 Έρβιν Ρόμελ, Γερμανός στρατάρχης
1959 Έρολ Φλιν, Αυστραλός ηθοποιός
1967 Μαρσέλ Αιμέ, Γάλλος συγγραφέας
1977 Μπινγκ Κρόσμπι, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
1990 Λέοναρντ Μπερνστάιν, Αμερικανός συνθέτης
2004 Βλάσσης Μπονάτσος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός
2009 Λου Άλμπανο, Ιταλός παλαιστής
2010 Μπενουά Μάντελμπροτ, Πολωνός μαθηματικός
2012 Αικατερίνη Χριστοφιλοπούλου, Ελληνίδα βυζαντινολόγος