Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους 

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από διάταξη τροπολογίας που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού. Προβλέπει, επίσης, ότι -για λόγους αποτρεπτικούς- οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Πηγές από τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών, υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή εντάχθηκε στην τροπολογία αιφνιδιαστικά, προκειμένου να μπλοκάρει απεργία την οποία προγραμματίζουν εντός του μήνα, με αίτημα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το clawback. Μάλιστα, πρόθεση των παρόχων είναι μετά την απεργία να προχωρήσουν σε επίσχεση του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι δεν θα δέχονται τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν την αμοιβή από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις παρόχων υπηρεσιών που δεν εξυπηρετούν  ασφαλισμένους – Το παρασκήνιο | Insider

Αν και η οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να ήταν εξαρχής αποφασισμένος να εμποδίσει την κινητοποίηση, προειδοποιώντας για διακοπή των συμβάσεων.

Με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ απειλούνται εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα που δεν θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και δεν θα δέχονται τα παραπεμπτικά, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη βουλή από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Υγείας προκειμένου να μπλοκάρει προγραμματισμένη απεργία που σχεδιάζουν οι εργαστηριακοί γιατροί για τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, με δεδομένο ότι παρακρατείται πάνω από το 60% των εισοδημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή των εκπτώσεων και των αυτόματων επιστροφών (rebate – clawback).

Ο κλάδος αναμένεται να απεργήσει από τις 22 έως τις 26 Απριλίου ενώ αμέσως μετά θα κάνει επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα παίρνει τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

«Τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν φοβερό πρόβλημα και οι γιατροί είναι σε απόγνωση. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ανακούφιση. Γι’ αυτό άλλωστε οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν τις ειδικότητες αυτές.

Έτσι όμως μένουν χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς στη διάγνωση και τα νοσοκομεία όπου πηγαίνουν οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Συνεπώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας» λέει στο HealthReport.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Να υπενθυμιστεί ότι ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή, έχει εντάξει και ρύθμιση βάση της οποίας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα επιβαρύνονται με επιπλέον 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση και με 1 ευρώ για κάθε αιματολογική εξέταση, προκειμένου τα χρήματα αυτά να διανέμονται στη συνέχεια από τον Οργανισμό στους ιδιώτες παρόχους.

Το ποσό αυτό ωστόσο που θα συγκεντρώνεται, και θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και δεν φαίνεται να αποτελεί ανακουφιστικό μέτρο για τον εργαστηριακό κλάδο, αφού η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει περιορισμένη.

Μία δαπάνη που οδηγεί και στα μέτρα των περικοπών.
Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ

Η τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, προβλέπει την άμεση διακοπή της σύμβασης σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και γενικότερα σε όλους τους ιδιώτες παρόχους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και θα τους απαγορεύεται να κάνουν νέα σύμβαση για διάστημα 18 μηνών.

Η τροπολογία αναφέρει:

“Άρθρο 3
Αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παροχών υπηρεσιών με ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση εκ μέρους
τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους
περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ
Συμβάσεις παροχών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ» (Β’4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που δεν  εξυπηρετούν ασφαλισμένους – Τι προβλέπει τροπολογία Άδωνι για να μπλοκάρει  απεργία

healthreport.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Με βίλες και πισίνες οι εφοριακοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιασμών της Χαλκίδας

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για την δράση του...

Τεράστια η λίστα αναμονής στα νοσοκομεία – 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία»...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τεράστια η λίστα αναμονής στα νοσοκομεία – 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς 3.000 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε λίστες αναμονής (που...

Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι να τρώμε αυγά κάθε μέρα

Το ωραίο με τα αυγά είναι ότι μπορείς να τα φας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να γλυτώνεις από την μονοτονία. Όλοι οι λάτρεις των αυγών όμως, μάλλον...

Παγκόσμιος Κίνδυνος: Η νόσος Chagas απειλεί τη Μεσόγειο – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Η νόσος Chagas συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, λόγω της υψηλής νοσηρότητας και θνησιμότητας, σύμφωνα με το thelancet.com. Παρά την ύπαρξη θεραπευτικών επιλογών...

Σταφυλόκοκκος: Πόσες ώρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το φαγητό

Μετά από την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν δεκάδες μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία στη Λαμία στο επίκεντρο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο σταφυλόκοκκος Ο σταφυλόκοκκος αναπαράγεται και...