Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα για το 2024 καταγράφηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με τον Δήμο Λαρισαίων να είναι ο πιθανός τόπος έκθεσης. Ο ασθενής παρουσίασε εικόνα ήπιας εγκεφαλίτιδας και τα πρώτα συμπτώματα. Έχοντας αναρρώσει, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του 2023, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αποτέλεσε ένα από τα κύρια επίκεντρα της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα, πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζεται κυρίως κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Από το 2010 και έπειτα, παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο εμφάνιση κρουσμάτων στην Ελλάδα, κάτι που καθιστά αναμενόμενη την επανεμφάνιση της νόσου κάθε περίοδο μετάδοσης.

Καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια, οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους με άμεση επαφή. Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων εμφανίζεται σοβαρή νόσος που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Για την περίοδο μετάδοσης του 2024, ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει το πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης σε ολόκληρη τη χώρα, με διευρυμένη συνεργασία με δημόσιους φορείς και την επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, συνεχίζοντας την εντονότερη επιτήρηση και κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις