Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση η οποία σήμανε συναγερμό στον ιατρικό κόσμο καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων ότι νέοι γιατροί όταν θα έχουν επιλέξει ειδικότητα που παρουσιάζει αναμονή για την έναρξη, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις ενώ δεν θα τηρείται η σειρά προτεραιότητας που ισχύει εδώ και χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως επέλεξε ήδη και την επιτροπή που θα διεξάγει τις γραπτές εξετάσεις τέσσερις φορές το χρόνο, και αποτελείται από καθηγητές ιατρικής, παρόλο που σε συνάντηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος, είχε δευσμευτεί ότι θα αποσύρει την υπουργική απόφαση.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητά να ακυρωθεί «τώρα η απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ που εισάγει φίλτρα στην έναρξη ειδικότητας, υποβαθμίζει το πτυχίο της ιατρικής και συνιστά ευθεία επίθεση σε βάρος των νέων γιατρών σε ό,τι αφορά στα μορφωτικά τους δικαιώματα», κάνοντας σήμερα Πανελλήνια στάση εργασίας

Η υπουργική απόφαση πάντως στηρίζεται σε εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) όπου και συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας της οποίας το έργο θα είναι:  

Α. Η οργάνωση, η διεξαγωγή και η βαθμολόγηση Διαγωνισμού Επιλογής, ανά τέσσερις (4) μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης.

Β. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)

Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)

Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου

α. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις (3) ειδικότητες και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες..β. Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια (1) εξειδίκευση και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός (1) έτους.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις