Αρχική Πολιτική Ένταση στην Εξεταστική για υποκλοπές – «Όχι» στην κατάθεση Μητσοτάκη – Αποχώρησαν...

Ένταση στην Εξεταστική για υποκλοπές – «Όχι» στην κατάθεση Μητσοτάκη – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Καταγγελίες για ομερτά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε κλίμα έντασης και στον απόηχο της απόφασης της πλειοψηφίας για μυστική διαδικασία, διεξήχθη σήμερα (8/9/2022), η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές.
Η πλειοψηφία απέρριψε αιτήματα για κατάθεση υπουργών και κυρίως του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, (σσ. το όνομα του περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που τελικά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Το ίδιο δρόμο φέρεται να ακολούθησε και το ΜέΡΑ 25.
Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή φέρεται να συμφωνεί στην κλήση των διοικητών της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επίσης στην κλήση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που έχει προταθεί από το κόμμα του. Θετική φαίνεται να είναι η πλειοψηφία της επιτροπής στην κλήση των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Intelexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator καθώς και των εκπροσώπων της εταιρίας Krikel που φέρεται να είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα στην Intelexa και το ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία αφήνει εκτός τους κκ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη αλλά και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο οποίος είναι θύμα υποκλοπών.

ΝΔ: Οι μάσκες έπεσαν

«Οι μάσκες έπεσαν» σχολιάζει η ΝΔ σχετικά με την αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας.
Είναι λυπηρό, που κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει.
Ας μείνουν “αγκαλιά” ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επί της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» τονίζει η ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μεθοδεύσεις συσκότισης

Για μεθοδεύσεις συσκότισης κατήγγειλε την πλειοψηφία της Εξεταστικής, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιαγκούλη, εξερχόμενη από τη συνεδρίαση.
«Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδίασε και υλοποίησε ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Σε αυτό το σκάνδαλο ζήτησαν μάλιστα να συμπράξουν και να το νομιμοποιήσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Συνένοχοι εμείς δεν θα γίνουμε.
Η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο σημείο να μην αποδεχθεί κανέναν ουσιαστικό μάρτυρα, ούτε καν τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, που αποπέμφθηκε από τον ίδιο ως πολιτικά υπεύθυνος της ΕΥΠ, ούτε καν τον παρακολουθούμενο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ούτε τους προτεινόμενους από το ΚΚΕ μάρτυρες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, πρόσωπα των οποίων οι μαρτυρίες είναι απαραίτητες για την εύρεση της αλήθειας. Ομερτά και βαθύ σκοτάδι, αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της ΝΔ

Για απαράδεκτες πρακτικές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές διαμορφώνουν το έδαφος για συγκάλυψη των υποθέσεων των παρακολουθήσεων. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απειλές της κ. Μπακογιάννη […] Αυτό το κλίμα εκφοβισμού και απειλών δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ κάνει κάθε προσπάθεια, και θα συνεχίσει να κάνει, στο να μη συμβιβάζεται με τέτοιες καταστάσεις και να αποκαλύπτει την ουσία των ζητημάτων με ουσιαστική εξέταση στις Επιτροπής. Και από αυτή την άποψη, θα επιμείνουμε να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα.
Καταψηφίσαμε την πρόταση της ΝΔ για τον κατάλογο των μαρτύρων που πρότεινε γιατί πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης.
Ως ΚΚΕ θα επιμείνουμε και θα επαναφέρουμε κάθε φορά [την άποψη] ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες. Να γίνει ουσιαστική, διερεύνηση των παρακολουθήσεων και να αποκαλυφθεί το σκοτεινό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοοί που κάνουν τις παρακολουθήσεις», δήλωσε.

ΜεΡΑ25: Η πρεμιέρα της Εξεταστικής συνοδεύτηκε από όλες τις παθογένειες του υπαρκτού Μητσοτακισμού

Πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξαπολύει το ΜεΡΑ25, το οποίο υποστηρίζει ότι η διαχείριση της υπόθεσης σηματοδοτεί το θάνατο της Δημοκρατίας.
«Η πρεμιέρα της Εξεταστικής Επιτροπής συνοδεύτηκε από όλες τις παθογένειες του υπαρκτού Μητσοτακισμού: επιβολή ερμητικής αδιαφάνειας, συνοδευόμενη από μαφιόζικου τύπου απειλές εκ μέρους της κας. Μπακογιάννη για το πόσα ακριβώς χρόνια φυλακή περιμένουν όποιον μάρτυρα επιχειρήσει να ρίξει το υπεσχημένο “άπλετο φώς” στην δυσώδη υπόθεση.
Η όλη υπόθεση του σκανδάλου υποκλοπών και η διαχείρισή της σηματοδοτούν το θάνατο της Δημοκρατίας από τα χέρια του υπερσυγκεντρωτικού πρωθυπουργού της.
Ένα νέο πολίτευμα αναδύεται, με ηγεμόνα του την Μητσοτάκης Α.Ε.: η “Ομερταπολίτευση”» αναφέρει το ΜεΡΑ25.

Οι λίστες από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει τις λίστες μαρτύρων που ζητούν να προσέλθουν και να καταθέσουν, καθώς και τις πρώτες λίστες εγγράφων που επιθυμούν να κατατεθούν στην Επιτροπή. Πιο αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να καταθέσουν:

Δημητριάδης Γρηγόρης
Κοντολέων Παναγιώτης
Δεμίρης Θεμιστοκλής
Βλάχου Βασιλική
Ράμμος Χρήστος
Κουκάκης Θανάσης
Τέλλογλου Αναστάσιος
Τριανταφύλλου Ελίζα
Τερζής Δημήτρης
Μπίνης Άγγελος
Μπίτζιος Φέλιξ
Μελιτσιώτης Διονύσης
Ταλ Ντίλιαν
Μπιλ Μπάρζακ – Πανεπιστήμιο Τορόντο
Λαβράνος Γιάννης
Μαλιχούδης Σταύρος
Την ίδια στιγμή, η λίστα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελείται από 57 ονόματα, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα:
Κυριακος Μητσοτάκης
Παναγιωτης Πικραμμένος
Γιώργος Γεραπετρίτης
Κυριάκος Πιερράκακης
Κώστας Τσιάρας
Γρηγόρης Δημητριαδης
Παναγιώτης Κοντολέων
Θεμιστοκλής Δεμίρης
Βασιλική Βλάχου
Γιάννης Ρουμπάτης
Βασίλειος Γκρίζης, Υποδιοικητής ΕΥΠ, αρμόδιος για επιχειρησιακά θέματα
Διονύσιος Μελιτσιώτης, Υποδιοικητής ΕΥΠ αρμόδιος για οργανωτικά θέματα
Αναστάσιος Μητσιάλης, Υποδιοικητής ΕΥΠ αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας
Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης πληροφοριών Α΄ & Β΄, Οικονομικής Διαχείρισης και Υποδομών, τον Προϊστάμενο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ,
Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, υπάλληλος ΕΥΠ, άρτι συνταξιοδοτηθείσα,
Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που υπέγραψαν το αίτημα παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και διεξήγαγαν και εξήγαγαν τα δεδομένα της παρακολούθησης,
Αθανάσιος Κουκάκης, δημοσιογράφος (ειδησεογραφικό site CNN.gr, 14ο ΧΛΜ. Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, Κηφισιά),
Αναστάσιος Τέλλογλου, δημοσιογράφος (τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, Λεωφόρος Κηφισίας αρ.10-12, Μαρούσι, ειδησεογραφικό site inside story Στησιχόρου 1, Αθήνα),
Ελισάβετ Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος, (ειδησεογραφικό site inside story Στησιχόρου 1, Αθήνα),
Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος, (ειδησεογραφικό site Reporters United, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα),
Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος (ειδησεογραφικό site Reporters United, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα),
Ιωάννης Σουλιώτης, δημοσιογράφος, (εφημερίδα Καθημερινή, Εθνάρχου Μακαρίου &Δημ. Φαληρέως αρ.2, Νέο Φάληρο, Πειραιάς),
Βασίλειος Λαμπρόπουλος δημοσιογράφος,(εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, Λεωφόρος Συγγρού αρ.340, Καλλιθέα),
Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος
Κωνσταντίνος Κουκουμάκας, δημοσιογράφος,
Μάνος Φραγκιουδάκης, δημοσιογράφος,
Sara Aleksandra Hamou (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου) του FAYSSAL και της ZOFIA, που γεννήθηκε στην Πολωνία την 27-06-1984, μόνιμος κάτοικος Αγίου Τύχωνος Λεμεσού Κύπρου (οδός Ψαρών αρ. 19 Τ.Κ. 4521),
Φέλιξ Μπίτζιος του Γεωργίου και της Μαργαρίτας, κάτοικος Κηφισιάς Αττικής, οδός Κοκκινάκη αρ. 33 (Τ.Κ. 14561),
Τάλ Ντίλιαν, μόνιμος κάτοικος Αγίου Τύχωνος Λεμεσού Κύπρου (οδός Ψαρών αρ. 19 Τ.Κ. 4521),
Ηλίας Σπυρλιάδης του Σωτηρίου, κάτοικος Αθηνών, οδός Καραολή Δημητρίου & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι, Τ.Κ. 10675, δικηγόρος Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ 33331),
Μερομ Χαρπάζ, διευθυντής εταιρείας INTELEXA A.E.,
Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής εταιρείας INTELEXA A.E.,
Μπίτσιου, εργαζόμενη εταιρείας INTELEXA A.E.,
Παναγιώτης Κούτσιος, εργαζόμενος εταιρείας INTELEXA A.E.,
Αθανάσιος Κοκολάκης, πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας,
Νικόλαος Τσέτσικας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος ΕΛΑΣ,
Αναστάσιος Μανιάτης, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ ε.α., πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
Ευάγγελος Καραπαπάς, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ, Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
Βασίλειος Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τ. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. – Πρόεδρος ΑΔΑΕ,
Μιχαήλ Σακκάς, Αντιπρόεδρος ΑΔΑΕ,
Δημήτριος Βέργαδος, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
Στέφανος Γκρίτζαλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
Γεώργιος Μπακάλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
Νικόλαος Παπαδάκης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
Αικατερίνη Παπανικολάου, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
Τυχόν αναπληρωματικά μέλη Ολομέλειας ΑΔΑΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο.
Σταμάτης Τριμπάλης του Δημητρίου, Διαχειριστής της KRIKEL .ΙΚΕ,
Ιωάννης Λαβράνος του Σπυρίδωνος-Λεωνίδα, επιχειρηματίας,
Ευάγγελος Τσόγης, λογιστής,
Αθανάσιος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,
Αλέξανδρος Διακόπουλος – ΠΝ, Αντιναύαρχος Ε.Α. – πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,
Άγγελος Μπίνης, πρώην Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Shane Huntley, διευθυντής Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (Threat Analysis Group), Google Security (να προσκομίσει την έκθεση της Google για την κατοχή λογισμικών)
Νικόλαος Παπάζογλου του Παναγιώτη, συνεργάτης Νίκου Ανδρουλάκη,
Νικόλαος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ συμφώνησε με την ουσία της αντίστοιχης πρότασης, που κατέθεσε στην Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και επιπλέον ζήτησε να κληθούν οι κάτωθι:

Κοντονής Σταύρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
Καλογήρου Μιχάλης, υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
Τσιάρας Κωνσταντίνος, υπουργός Δικαιοσύνης
Κατρούγκαλος Γιώργος
Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ
Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ (2015-19)
Επίσης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Τους εμπλεκόμενους εισαγγελείς. Τους υπεύθυνους Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Τους υπευθύνους της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι των χωρών: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασιλείο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φιλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και των ΗΠΑ για το θέμα του email, που στάλθηκε μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».