Αρχική Ελλάδα Ενόργανη γυμναστική: Σεξουαλική παρενόχληση και βασανιστήρια καταγγέλλουν 22 αθλητές

Ενόργανη γυμναστική: Σεξουαλική παρενόχληση και βασανιστήρια καταγγέλλουν 22 αθλητές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες  22 καταξιωμένων αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Με ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, καταγγέλλουν σωματική και ψυχολογική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ενώ παράλληλα, ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες περιγράφουν γεγονότα πριν από 36 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1985, μιλώντας για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που ανά περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.

Ανατριχιαστικά όσα περιγράφουν οι αθλητές, καθώς μεταξύ άλλων οι “προπονητικές μέθοδοι” περιλάμβαναν σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, εκβιασμοί, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι μερικά μόνο από όσα καταγγέλλουν.

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σοκαριστικό είναι και το γεγονός, ότι οι περισσότερες αναφορές , αφορούν σε περιστατικά όταν οι αθλητές και οι αθλήτριες ήταν μικρά παιδιά, από την ηλικία των 5 ετών.

Να σημειωθεί, ότι στις καταγγελίες τους οι αθλητές κάνουν λόγο ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις!

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση»”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει ακόμα με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης.