Στο 92% αυξήθηκε το ποσοστό της συμμόρφωσης των εργοδοτών στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, από 65% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό, πριν από δυόμισι μήνες, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο περιφερειακό ελεγκτικό κέντρο ασφάλισης (ΠΕΚΑ) στη Θεσσαλονίκη. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο ημερίδας για την εισφοροδιαφυγή που πραγματοποιήθηκε στο ΠΕΚΑ Θεσσαλονίκης.
“Το πρώτο ΠΕΚΑ της Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι είναι μια καλή λειτουργία που δεν είναι ούτε ανταγωνιστική, ούτε εχθρική προς την επιχειρηματικότητα αλλά είναι συμφιλιωτική, ενημερωτική” είπε ο κ. Πετρόπουλος. Εξήγησε, μάλιστα, ότι “αυτό συμβαίνει γιατί ενημερώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες πως τα συστήματα εντοπισμού της εισφοροαποφυγής είναι τόσο ακριβή που δεν υπάρχει κανένας λόγος κανείς να ματαιοπονεί, προσπαθώντας να κρύψει αδήλωτη εργασία και να αποφύγει καταβολή εισφορών”.
“Είναι μάταιο να το κάνει γιατί στα συστήματα που ήδη διαθέτουμε και θα αναπτυχθούν πάρα πολύ, δεν θα χρειάζεται συνοδεία αστυνομικού ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ, του ελεγκτικού οργάνου. Απλώς θα ξέρει ο ίδιος ο επιχειρηματίας ότι τον βλέπουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος κανείς να κρύβεται, διότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός” είπε και εκτίμησε ότι ο βαθμός συμμόρφωσης θα φτάσει το 100%.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης γνωστοποίησε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μειωθούν “υψηλές εισφορές εκεί που πραγματικά δεν υπήρχαν και προέκυψαν” ενώ τόνισε ότι βρέθηκαν λύσεις και για τα θέματα της αδήλωτης εργασίας με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μητρώου λευκών επιχειρήσεων που είναι συνεπείς και δεν θα χρειάζεται να ελέγχονται διαρκώς. Την ίδια στιγμή θα δοθεί έμφαση στον έλεγχο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη της μαύρης αδήλωτης εργασίας και ζημιώνουν τις υγιείς επιχειρήσεις ενώ χτυπούν και την οικονομία.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε: “δεν ξέρω τι σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης να κάνει όταν λέει θα καταργήσει τον ΕΦΚΑ. Να επαναφέρει την παλιά κατάσταση; Είναι βέβαιο ότι αν η κοινωνική ασφάλιση προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, θα προχωρήσει στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος και τις συντάξεις τις οποίες κατέβαλλε μέχρι τώρα. Θα είναι δραματική, πάρα πολύ τραγική η κατάσταση που θα υπάρξει”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε: “θα ξεδιπλωθεί όλη η πολιτική που έχουμε μπροστά μας. Είναι προαναγγελμένη αυτή η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης. Είπαμε ότι θα περάσουμε τον κάβο το δύσκολο για να τελειώσουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις, για να αναπτύξουμε πλέον τα μέτρα της δικής μας πολιτικής που θα είναι μέτρα παραγωγικά, μέτρα ανάπτυξης. Και θα το δείτε αυτό, και ως προς τις οφειλές που θα ρυθμίσουμε, και με ακόμη καλύτερο τρόπο γιατί πρέπει να ανακουφιστεί ο ελεύθερος επαγγελματίας που είναι στραγγαλισμένος και το κάναμε σε έναν σημαντικό βαθμό. Πρέπει να δούμε ακόμα και άλλα μέτρα τα οποία έχουμε επεξεργαστεί και θα τα βάλουμε σε λειτουργία. Φυσικά και οι συντάξεις κάθε είδους, και οι συντάξεις χηρείας και θα είναι το ανάχωμα στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη”.
Για την υπόθεση, άλλωστε, των καθαριστριών συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, σχολίασε ότι η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε οι καθαρίστριες να παρέχουν υπηρεσίες στον Οργανισμό απευθείας και να αμείβονται από εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για την διευθέτηση των γραφειοκρατικών ζητημάτων στο δημόσιο λογιστικό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στη χώρα, με την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, να διαχειριστούν πολιτεία και κοινωνικοί εταίροι σωστά την κατάσταση από δω και στο εξής. Σχολίασε ότι θα πρέπει να λυθεί το θέμα του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που έρχεται να δημιουργήσει θέμα σε αυτούς που δηλώνουν κέρδη πάνω από 25.000 και κάλεσε τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες να καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι πιστεύει πως τα ΠΕΚΑ δεν είναι για να αστυνομεύουν ή να τιμωρούν αλλά για να ενημερώνουν και για να συμβουλεύουν και σχολίασε ότι πρέπει να προηγούνται δύο στάδια πριν την επιβολή του προστίμου, εκείνα της σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης και της προειδοποίησης. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Σταύρου σχολίασε ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο από τις βασικές γάγγραινες της ελληνικής οικονομίας που έχουν αναχαιτίσει την ανταγωνιστικότητά της και έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις υγιείς επιχειρήσεις. Είπε, τέλος ότι τα κέντρα αυτά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να λειτουργούν παιδευτικά και όχι αστυνομικά και διαβεβαίωσε για τη συνεργασία του Συνδέσμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.