Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δείχνει σταθερή ανοδική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε τα 124 ευρώ τη Δευτέρα 24/6 και αυξήθηκε σε 131,74 ευρώ ανά MWh στις 25/6, με αύξηση 5,6%. Η αύξηση αυτή εξηγείται από τις υψηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη.

Το ενεργειακό μίγμα δείχνει ότι το φυσικό αέριο κατέχει το 43,1%, ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ με 41,4%, ενώ οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 8,6% και τα υδροηλεκτρικά το 6,1%. Η υψηλή ζήτηση έχει αναγκάσει τις φθηνές ΑΠΕ να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως τις καθημερινές ανάγκες, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες.

Σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF αποδίδεται σε κερδοσκόπους, με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να κατέχουν θέσεις άνω των 262 TWh. Η αύξηση στις θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο και οι μειώσεις στις καθοδικές προκαλούν έντονη συζήτηση για τη ρύθμιση και την εποπτεία της αγοράς.

Συνολικά, οι αυξημένες τιμές στη χονδρική αγορά ενδεικνύουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές στην αγορά επόμενης μέρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την τελική τιμολόγηση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις