Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ένας στους έξι Έλληνες δεν καλύπτει τις ανάγκες για την υγεία του

Ένας στους έξι Έλληνες δεν καλύπτει τις ανάγκες για την υγεία του, αδυνατούν να κάνουν εξετάσεις αφού τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν αλλά λόγω των μακρών λιστών αναμονής ή απόστασης.

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασυρμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δείχνει να είναι ο μεγάλος ασθενής.

Στην έκθεση της Eurostat, με τίτλο «Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022», η Ελλάδα κόβει πρώτη το νήμα αναφορικά με τις ανάγκες υγείας που δεν καλύπτονται για τους πολίτες εξαιτίας συνθηκών φτώχειας, λιστών αναμονής η απουσίας δομής Υγείας κοντά στον τόπο κατοικίας τους

Το 16,7% των Ελλήνων πολιτών δήλωσαν πως δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις

Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το 16,7% των Ελλήνων πολιτών δήλωσαν πως δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις, με το 28% να δηλώνουν πως βρίσκονται σε φτώχεια. Το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ (που δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις) είναι σαφώς μικρότερο και αφορά μόνο το 3,3%.

Οι χώρες της ΕΕ που καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές μετά την Ελλάδα είναι η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%).

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%) που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σε κίνδυνο φτώχειας

Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν στην έρευνα πως βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ και ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι 6,1%, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των ατόμων που δεν βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (2,8%).

Στην Ελλάδα, η πληττόμενη αυτή κοινωνική κατηγορία είναι πολύ μεγαλύτερη με ποσοστό 28,5% σε αντίθεση με το 14,3% που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία (15,5%) και στην Πορτογαλία, με 11,7%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρική εξέταση ή θεραπεία εξαιρουμένης της οδοντιατρικής περίθαλψης) που παρέχονται από ή υπό την άμεση επίβλεψη ιατρών ή ισοδύναμων επαγγελμάτων σύμφωνα με τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα αναφέρονται σε τέτοιες ανάγκες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και εκφράζονται ως ποσοστά επί του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζει σε ιδιωτικά νοικοκυριά που αντιμετώπισαν τις ίδιες ιατρικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη Δανία, την Εσθονία και τη Σλοβακία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Αντίστροφη μέτρηση για την «εκπνοή» της προθεσμίας στα Τέλη κυκλοφορίας

Αντίστροφη μέτρηση για την «εκπνοή» της προθεσμίας στα Τέλη...

Πατέρας μαθήτριας «εισέβαλε» σε σχολείο και επιτέθηκε σε καθηγητή

Πατέρας μαθήτριας «εισέβαλε» σε σχολείο και επιτέθηκε σε καθηγητή Νέο...

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό κώδικα που ήταν χαρά του εγκληματία»

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό...

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο,...

Ενημερωτικό Δελτίο

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα και οδηγός διατροφής

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα και οδηγός διατροφής Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και ποια η διατροφή που συστήνεται για το συγκεκριμένο αυτοάνοσο. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα...

Φάρμακα: Ελλείψεις σε αναλγητικά και παιδικές αντιβιώσεις – Ποια σκευάσματα εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία

Φάρμακα: Ελλείψεις σε αναλγητικά και παιδικές αντιβιώσεις - Ποια σκευάσματα εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία Μεταξύ των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη είναι τα αναλγητικά, όπως...

Απογευματινά χειρουργεία: Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Απογευματινά χειρουργεία: Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας,...

Οι 9 εξετάσεις που χρειάζονται όλοι μετά τα 50

Οι 9 εξετάσεις που χρειάζονται όλοι μετά τα 50, ορισμένες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει κάποιες δυσλειτουργίες νωρίς, προτού προκαλέσουν...