Αρχική Υγεία «Ένας άνθρωπος με κορονoϊό θα μπορούσε να μολύνει 59.000 άτομα!»

«Ένας άνθρωπος με κορονoϊό θα μπορούσε να μολύνει 59.000 άτομα!»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σοκαριστικές είναι οι δηλώσεις Βρετανού εμπειρογνώμονα σχετικά με την μεταδοτικότητα του νέου κοροναϊού. Όπως αναφέρει ένας ασθενής με κοροναϊό θα μπορούσε να μολύνει 59 χιλιάδες άτομα εάν δεν αποφευχθούν οι κοινωνικές επαφές σε σχέση με τα μόλις 14 άτομα που θα μπορούσε να μολύνει στην περίπτωση της γρίπης.

Ο Χιου Μοντγκόμερι, καθηγητής στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο UniversityCollege του Λονδίνου εξηγεί πως, το να παραβιάζεις την κοινωνική απομόνωση, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων του Covid- 19.

«Mε την κανονική γρίπη, ένας ασθενής θα μπορούσε να μολύνει, κατά μέσο όρο, περίπου 1,3, ή 1,4 άτομα .Και εάν αυτοί οι 1,3, ή 1,4 άνθρωποι μόλυναν τους επόμενους, και αυτό συνέβαινε δέκα φορές, τότε τα κρούσματα της γρίπης θα έφθαναν περίπου τα 14. Δηλαδή, ένας ασθενής με γρίπη θα μπορούσε συνολικά να κολλήσει τον ιό σε 14 άτομα.

«Αυτός ο κοροναϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός», επισημαίνει ο Βρετανός ειδικός και προσθέτει: «Κατά συνέπεια κάθε ασθενής μπορεί να κολλήσει τρία άτομα. Εάν τώρα τα τρία αυτά άτομα, μεταδώσουν τον ιό σε άλλους τρεις και αυτό συμβεί δέκα φορές, τότε ένας ασθενής με Covid- 19 θα μπορούσε να μολύνει έως και 59 χιλιάδες άτομα».

Ο ίδιος τονίζει ότι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα αισθανθούν λίγο άσχημα όταν νοσήσουν, θα αναρρώσουν αλλά εάν δεν αυτοαπομονωθούν, θα διαδώσουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοντγκόμερι εξηγεί ότι, ορισμένοι ασθενείς θα εμφανίσουν συμπτώματα περίπου την δέκατη ημέρα της νόσου και θα πρέπει να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί θα τους παρακολουθούν για να δουν εάν θα νοσήσουν σοβαρά.

«Αυτοί οι άνθρωποι που θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα, θα μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εκεί θα κριθεί η ζωή τους». «Εάν διαθέτουμε περιορισμένους πόρους, τους οποίους έχουμε, δηλαδή περιορισμένο αριθμό αναπνευστήρων, περιορισμένο αριθμό γιατρών, περιορισμένο αριθμό νοσοκόμων – δεν θα μπορούμε να παρέχουμε την απαιτούμενη φροντίδα για αυτούς τους ανθρώπους», προσθέτει.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της κατάστασης».

«Θα είναι άσχημη, θα είναι φρικτή για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν θα νοσήσει σοβαρά, ωστόσο ένα μικρότερο ποσοστό θα πρέπει να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αλλά παρακαλώ θυμηθείτε ότι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, είναι να έχουμε αρκετά κρεβάτια, αρκετό προσωπικό και αρκετά τεστ για να μπορέσουμε να τους φροντίσουμε. Εάν είστε αρκετά ανεύθυνοι για να σκεφτείτε ότι δεν σας πειράζει να κολλήσετε τον ιό, θυμηθείτε ότι το θέμα δεν είστε εσείς , αλλά όλοι οι άλλοι».