Η Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί να κατασκευάσει έως και ένα εκατομμύριο καταφύγια, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο πολεμικής επίθεσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών (BBK), Ραλφ Τίζλερ. Το συνολικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Τίζλερ ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να μετατραπούν σε καταφύγια υποδομές όπως σήραγγες, σταθμοί μετρό, υπόγεια πάρκινγκ και υπόγειοι χώροι δημοσίων κτιρίων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν προστασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ένα αναλυτικό σχέδιο θα παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ενδεχόεμνο πολυήμερης παραμονής πολιτών στα καταφύγια, με βασικές παροχές όπως νερό, τρόφιμα και κλίνες. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αξιοποιώντας την εφαρμογή ειδοποιήσεων NINA.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδόν κανένα λειτουργικό καταφύγιο στην Γερμανία, καθώς από το 2007 δεν έχουν επενδυθεί χρήματα για την συντήρησή τους. «Η λειτουργική συντήρηση των δημοσίων καταφυγίων έχει επισήμως διακοπεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», επισήμανε ο Ραλφ Τίζλερ και αναφέρθηκε σε 579 δημόσια καταφύγια τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περίπου 477.593 άτομα και περιλαμβάνουν υπόγειους χώρους στάθμευσης, σιδηροδρομικούς σταθμούς και νοσοκομεία που χτίστηκαν αρχικά προκειμένου να αντέχουν τις αεροπορικές επιδρομές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παράλληλα ωστόσο αυξάνεται η ζήτηση για την δημιουργία ιδιωτικών καταφυγίων σε όλη την Ευρώπη, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Γερμανία, στην Γαλλία και στις χώρες της Βαλτικής.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις