ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν απέκλειαν, μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα πρώτα εμβόλια να περάσουν τα σύνορα της χώρας πριν από το νέο έτος. Εντούτοις έσπευσαν να προσθέσουν ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αρχίσουν από το 2021. Η εντατικοποίηση των προετοιμασιών για την υλοποίηση του εμβολιασμού των Ελλήνων προκάλεσε “πυρετό” στα εμπλεκόμενα υπουργεία, με πρώτο καθοριστικό βήμα την επίσπευση της ενημερωτικής εκστρατείας. Όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου και του υπουργείου Υγείας στα “ΝΕΑ”, ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διακομματικές επαφές εξασφαλίζοντας έναν πρωτόγνωρο πολιτικό πολιτισμό με ζητούμενο τη διαφάνεια.

Το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι συναντήσεις με ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, με τα μέλη τους να αποτελούν βασικούς κοινωνούς του μηνύματος, ενώ σύντομα η εκστρατεία θα εξελιχθεί σε spots που θα στοχεύουν στην “καρδιά” της κοινωνίας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή το σχέδιο θα ονομαστεί “Ελευθερία”.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεχίζει τις συνεδριάσεις της με εξουθενωτικούς ρυθμούς ώστε να καταλήξει στην προτεραιοποίηση του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οδηγίες έχουν “κλειδώσει”, με μερικές λεπτομέρειες να εκκρεμούν. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρώτοι που θα δεχθούν το τσίμπημα της βελόνας είναι οι υγειονομικοί, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες και κλινικές COVID αλλά και στα ΤΕΠ να είναι σε προτεραιότητα λόγω των κινδύνων που διατρέχουν καθημερινά. Θα ακολουθήσουν τα γηροκομεία (όπου θα εμβολιαστούν τόσο οι τρόφιμοι, όσο και οι εργαζόμενοι), ενώ σειρά έχουν οι πολίτες άνω των 65 ετών αλλά και οι νεότεροι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.