Αρχική Υγεία Εμβόλια: Πόσες μέρες μετά την δεύτερη δόση υπάρχει προστασία 100%

Εμβόλια: Πόσες μέρες μετά την δεύτερη δόση υπάρχει προστασία 100%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τα εμβόλια κορονοϊού μίλησε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα επειδή άλλοι έχουν κάνει τα εμβόλια. Αν δεν αποκτήσουμε κουλτούρα προστασίας, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ από τον κορονοϊό. Θα τον ξεφορτωθούμε τον κορονοϊό, αλλά θέλει συνέπεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας. «Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο κρατών, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά», σχολίασε για το γεγονός ότι ισχύουν διαφορετικά δεδομένα κυρίως ως προς εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι «πάντα ανησυχούν τα ανοίγματα, ωστόσο το χαρακτηριστικό των self test βοηθά. Δεν έχω δεδομένα για να πω αν κάναμε καλά που ανοίξαμε τα σχολεία», είπε.

«Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, προστατεύεστε 100%»

Για τον θάνατο του Θοδωρή Κατσανέβα από κορονοϊό είπε ότι «προφανώς είχε κολλήσει λίγες μέρες πριν από το εμβόλιο, οπότε και δεν είχε προλάβει να χτίσει ανοσία».

Ο κ. Σκουτέλης εξήγησε ότι τα αντισώματα αναπτύσσονται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. «Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση, είναι σαν να μην το έχει κάνει» είπε και και εξήγησε ότι «δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, προστατεύεστε 100% από βαριά νόσηση». Ωστόσο τόνισε ότι «η μάσκα είναι απαραίτητη μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».