Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα ανάπτυξης 13,4% το τρίτο τρίμηνο

Στο 13,4% σκαρφάλωσε η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό είναι το καλύτερο  γ’ τρίμηνο για ΑΕΠ και επενδύσεις από όλα τα γ’ τρίμηνα από το 2011 και μετά. Πρόκειται επίσης, με βάση τα προσωρινά στοιχεία -αύριο ανακοινώνονται τα επίσημα για την ΕΕ- για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη (3,7%) και στην ΕΕ (3,9%), καθώς κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα θα είναι η μοναδιή χώρα που παρουσιάζει κατά το γ’ τρίμηνο διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Τα βασικά στοιχεία σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%.
  • Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% .
  • Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1%.
  • Οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των ετών 2012 – 2020 καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (α’ τρίμηνο 2012 – β’ τρίμηνο 2021) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στο Δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 15/10/2021.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς. Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους, ότι τα στοιχεία  για το γ’ τρίμηνο 2021, αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2021, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη

Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και απόλυτα εφικτό στόχο για το 2021, κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη δήλωσή του μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Παρατίθεται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%. Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών.

»Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Έρχονται 73 προσλήψεις στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων – Δείτε την προθεσμία

Με 73 προσλήψεις θα καλύψει τις άμεσες εποχικές ανάγκες...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι αγρότες, με τα τρακτέρ τους να βρίσκονται ήδη στην Πλατεία Συντάγματος. Κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι στην...

«Καμπανάκι» για έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό και το 2024

«Καμπανάκι» για έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό και το 2024. Πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας και τη φετινή σεζόν Βραχνά για τις τουριστικές επιχειρήσεις φαίνεται...

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνουν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνουν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος Στα 65 δις ευρώ διαμορφώνεται ο εισπρακτικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024 από φορολογικά και...

Ασφαλιστική ικανότητα: 200.000 προειδοποιητικά email σε οφειλέτες από τον ΕΦΚΑ

Ασφαλιστική ικανότητα: 200.000 προειδοποιητικά email σε οφειλέτες από τον ΕΦΚΑ Τελευταίο «καμπανάκι» σε 200.000 ασφαλισμένους με οφειλές έως 2.000 ευρώ στέλνει μέσα στις επόμενες ημέρες...