Αρχική Οικονομία ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε στο 0,9% ο πληθωρισμός των Αύγουστο

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε στο 0,9% ο πληθωρισμός των Αύγουστο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυξήθηκε στο 0,9% ο πληθωρισμός των Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Ειδικότερα, αναλύοντας τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαπιστώνεται πως η αύξηση του ΔΤΚ συνοδεύεται με ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη. Συγκεκριμένα η τιμή του καφέ αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 14,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, του ελαιολάδου κατά 13,6% και του καπνού κατά 10,7%. «Φωτιά» πήραν επίσης οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (+30%), του φυσικού αερίου (+10,5%), της βενζίνης και των λιπαντικών (+6,5%), και των ξενοδοχείων (+11,%). Την ανιούσα πήραν οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (+1,5%) και οι τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία (+11%).

Το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να σαρώνει την ελληνική αγορά συνδέεται φυσικά με την αύξηση σειράς έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, καθώς και της επιβολής καινούργιων,

Αν δει άλλωστε κανείς τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μπορεί να διαπιστώσει τον συσχετισμό των φόρων με τις μεταβολές των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 και για 45 συνεχόμενους μήνες ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκε μηδενική μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση, ενώ από τον Ιανουάριο και μετά η ελληνική οικονομία βρίσκεται συνεχώς σε πληθωρισμό.