Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) δημοσιοποίησε σήμερα την επίσημη γνώμη του σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις παραδοχές που υποστηρίζουν την πολυετή πορεία των καθαρών δαπανών του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2024 (ΜΔΣ 2024), το οποίο έχει συνταχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ).
Αυτή η γνώμη του ΕΔΣ αποτελεί την πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του νέου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Απριλίου 2024, και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας στην οικονομική πολιτική των κρατών-μελών. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η σημασία των ανεξάρτητων δημοσιονομικών συμβουλίων, όπως το ΕΔΣ.
Οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνική εμπειρία αυτών των συμβουλίων προκειμένου να εποπτεύουν και να αξιολογούν την εφαρμογή των κανόνων.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επιλέγουν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν το ρόλο του ανεξάρτητου δημοσιονομικού θεσμού, με στόχο την προώθηση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στη δημοσιονομική πολιτική.
Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και 2025 είναι 2,2% και 2,3% αντίστοιχα.
Ωστόσο, παρατηρούνται σχετικά προς τα κάτω αναθεωρήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, κυρίως λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.
Το ΕΔΣ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου 2024 για την ανάπτυξη και τη μείωση του πληθωρισμού είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες της ΕΕ και κυμαίνονται εντός του εύρους προβλέψεων διεθνών και εθνικών οργανισμών.
Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός εστιάζει στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, προκειμένου να επιτευχθεί μια ικανοποιητική μείωση του δημόσιου χρέους στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με κινδύνους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς.
Συγκεκριμένα, η γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή, η πιθανή επιβράδυνση των οικονομιών της Βόρειας Ευρώπης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το δημογραφικό ζήτημα, μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού σχεδιασμού.
Εν κατακλείδι, παρά την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2025-2028 παραμένουν θετικές.
Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος και η διατήρηση της δυναμικής στην ιδιωτική κατανάλωση.
Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κρίνεται απαραίτητη η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις