Η φετινή θερινή περίοδος αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς καλούνται να διασφαλίσουν τη νομιμότητα στις παραλίες όπου τοποθετούνται ξαπλώστρες και ομπρέλες από επιχειρηματίες με άδεια. Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει επισημάνει ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε κανέναν.

Οι έλεγχοι που θα διενεργούνται ακολουθούν το ίδιο μοντέλο με αυτό των φορολογικών ελέγχων, με κλιμάκια από διάφορες περιοχές για να αποφεύγεται η εντοπιότητα. Αυτό αποτελεί δύσκολο έργο, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και το νέο σύστημα που εισήχθη έχει ανάγκη από χρόνο για να εφαρμοστεί σωστά. Παρ’ όλα αυτά, οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες, Αστυνομία) δεν επιδιώκουν τίποτα λιγότερο από τη συμμόρφωση προς τους νέους κανόνες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Τα ελεγκτικά κλιμάκια περιλαμβάνουν στελέχη από τις εν λόγω υπηρεσίες, τα οποία εξετάζουν τις καταγγελίες προτού προχωρήσουν σε έλεγχο, με προτεραιότητα στις σοβαρότερες. Ενώ έχουν καταχωρηθεί 8,900 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast, μόνο 1,100 είναι επώνυμες και από αυτές έχουν αξιολογηθεί ήδη 600, που αφορούν σε 10 περιοχές.

Συγκεκριμένα, στην Πάργα του Νομού Πρεβέζης, υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για τις ίδιες παραλίες, οι οποίες προήλθαν από δύο ΙΡ που ανήκαν σε δύο ανταγωνιστές επιχειρηματίες. Αντίστοιχα, στη Χαλκιδική, παρατηρήθηκε κατάσταση υψηλής παραβατικότητας.

Για να αποφευχθούν οι δυσκολίες που προκαλεί η εντοπιότητα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με διάφορους τρόπους: α) αυτοψία στον χώρο της παραλίας και β) φωτογραφική λήψη με drones ή δορυφορικώς. Τα πρόστιμα για παραβάσεις αυτού του είδους κυμαίνονται από 2,000 έως 60,000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παραβίασης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις