Αρχική Επιχειρήσεις Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Εκτιμήσεις για πλήρη απορρόφηση κονδυλίων

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Εκτιμήσεις για πλήρη απορρόφηση κονδυλίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Μέχρι κεραίας” θα απορροφηθούν, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα μέσα στο 2017.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΤ, μέσω των εκπροσώπων της, Νικολάου Κραμούζη, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπυρίδωνα Παπασπύρου, προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, και Χαρίκλειας Απαλαγάκη, γενικής γραμματέως της, συναντήθηκε σήμερα, στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), Βέρνερ Χόγιερ, τον αρμόδιο για την Ελλάδα αντιπρόεδρο, Τζόναθαν Τέιλορ και στελέχη του οργανισμού.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό οργανισμό για την τρέχουσα εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση των βασικών δεικτών του 2016. Επίσης, ασυζήτησαν εκτενώς τη σημαντική στήριξη που παρέχει μέσω των ελληνικών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και, κυρίως, στις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών, διαπίστωση που επισημάνθηκε και από τον ίδιο τον κ. Χόγιερ στην πρόσφατη ομιλία του στο Delphi Economic Forum.

Ειδική αναφορά έγινε, εξάλλου, στα τρέχοντα προγράμματα της ΕΙΒ στη χώρα μας, με συνολικά εγκεκριμένα ποσά που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ το 2016, η πλήρης απορρόφηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017, καθώς και στην αναμενόμενη άμεση ενεργοποίηση των δύο νέων προγραμμάτων InnovFin και COSME υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) για την ενίσχυση της ρευστότητας και πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημαντική συνεισφορά αναμένεται και από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) με διαθέσιμους πόρους από το EIF, το οποίο συμβάλλει στη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια επιλέξιμων, τάχιστα αναπτυσσόμενων και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία, ιδίως μετά τον ορισμό μόνιμης αντιπροσωπείας της ΕΙΒ για την Ελλάδα, και επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους, αυτή να συνεχιστεί διαρκώς βελτιούμενη, και να διευρυνθεί με την ανάπτυξη και νέων πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων.