Αρχική Οικονομία Έλεγχος καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων από το υπουργείο Οικονομικών

Έλεγχος καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων από το υπουργείο Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το νέο σύστημα ελέγχων αδήλωτων  εισοδημάτων, τον «Μεγάλο Αδελφό» όπως τον αποκαλούν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από τους 1.270.000 φορολογουμένους, τους οποίους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη εντοπίσει για την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών κατά την περίοδο 2002-2014. Σειρά θα πάρουν και όλες οι άλλες λίστες (εμβασμάτων κλπ). Για το 2017 πάντως έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι και ήδη το υπουργείο παρέτεινε για 1-3 χρόνια ακόμα την παραγραφή του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου.

Οι έλεγχοι θα εκτείνονται έως 15 χρόνια πριν. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου λέει πως θα τελειώνουν γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη.
Αυτό που αλλάζει είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι όλες οι τράπεζες έστειλαν επεξεργασμένα με κοινή κωδικοποίηση τα παλαιά στοιχεία για τις κινήσεις καταθέσεων, ακόμα και αν στο μεταξύ κάποιες τράπεζες έχουν κλείσει και απορροφήθηκαν από άλλες. «Έγιναν  δοκιμές και δεν εντοπίστηκαν λάθη» τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Πιτσιλής.

Έτσι θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της πορείας των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε έτους. Όπου οι καταθέσεις ξεπερνάνε τα δηλωθέντα, ο φορολογούμενος θα ελέγχεται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Δεν απαντήθηκε όμως από ποιο ύψος διαφοράς (πχ 500 ή 1.000 ή 100.000 ευρώ) μεταξύ δηλωθέντων και κατατεθέντων ποσών, θα οδηγεί σε έλεγχο κατά προτεραιότητα.