Αρχική Διεθνή Εκτράχυνση της κατάστασης στην Λατινική Αμερική λόγω κορονοϊού

Εκτράχυνση της κατάστασης στην Λατινική Αμερική λόγω κορονοϊού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη του στρατιωτικού προσωπικού, σε περίπτωση φόνου ή τραυματισμού, πολίτη, αναφέρει νόμος, με τις αρχές του Περού να προχωρούν σε ακραία μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της νόσου

«Το προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και της εθνικής αστυνομίας του Περού απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων του όπως ορίζονται από το Σύνταγμα» αν σε αντίδραση σε κατάσταση κινδύνου «προκαλούν τραυματισμούς ή τον θάνατο» αναφέρει ο νόμος δημοσιευμένος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πέρα από το μέτρο του υποχρεωτικού περιορισμού των πολιτών, έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 16η Μαρτίου. Με τα μέτρα να ισχύουν ως τη 12η Απριλίου. Παρόλα αυτά πάνω από 26.000 πολίτες συνελήφθησαν για παραβίαση των μέτρων περιορισμού.

Ο συγκεκριμένος νόμος ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με νωπές τις μνήμες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, από τις δυνάμεις ασφαλείας σε βάρος αμάχων στις επιχειρήσεις εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού μεταξύ του 1980 και του 2000.

Μέχρι τώρα το Περού καταμετρά 671 κρούσματα κορονοϊολυ και 16 θανάτους.

Παράλληλα στην Νικαράγουα, αναχώρησαν περίπου 250 Ευρωπαίοι τουρίστες, οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τουριστές αναχώρησαν για την Γερμανία, με ειδική πτήση αεροσκάφους που μίσθωσε το Βερολίνο με την υποστήριξη της ΕΕ, γνωστοποίησε η γερμανική πρεσβεία.

Οι τουρίστες, «ήταν αποκλεισμένοι στη Νικαράγουα εξαιτίας της διακοπής των εμπορικών πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η πρεσβεία μέσω δελτίου Τύπου.

Οι τουρίστες αναχώρησαν από τη Μανάγουα με μισθωμένο αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Condor, ενώ προβλέπεται, μια ακόμα τέτοια πτήση τη δευτέρα Απριλίου για τη μεταφορά Ευρωπαίων, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα της κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η πρεσβεία της Γερμανίας παροτρύνει όλους τους Γερμανούς τουρίστες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα η πρεσβεία των ΗΠΑ παρότρυνε με τη σειρά της τους Αμερικανούς να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δίνεται, καθώς ορισμένες πτήσεις θα αναχωρήσουν από τη Νικαράγουα το προσεχές διάστημα, για να επιστρέψουν.

Παραμονή εντός των οικιών τους, προτείνει και για τους πολίτες του Μεξικού ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ, ζητώντας τον περιορισμό αυτόν για διάρκεια ενός μήνας και τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι αναφορές των μεξικανικών υγειονομικών αρχών, κατέγραψαν συνολικά 848 κρούσματα καθώς και 16 θανάτους.

Ο Γκατέλ τόνισε ότι η ισχύς του μέτρου, που κανονικά αναμενόταν να ισχύσει ως την 28η Απριλίου, ενδέχεται να παραταθεί. Εξάλλου, διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν θανάτους ασθενών από πνευμονία ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται στην COVID-19.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας Παναμά ανακοίνωσε χθες Σάββατο την επιβεβαίωση 115 νέων κρουσμάτων καθώς και τον θάνατο άλλων 3 ασθενών.

Το σύνολο των ασθενών αυξήθηκε έτσι σε 901, ενώ τα θύματα της πανδημίας, στον Παναμά έφθασαν πλέον τα 17.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε εντέλει χθες Σάββατο, την αδειοδότηση διέλευσης, από τη διώρυγα του Παναμά, στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, πάνω στο οποίο έχουν μολυνθεί δεκάδες επιβαίνοντες, ενώ τέσσερις απεβίωσαν.

«Η διέλευση (…) θα επιτραπεί, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Παναμά, εξηγώντας ότι η θέση της κυβέρνησης «αναθεωρήθηκε», και επελέγη η προσφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο σκάφος.

«Κανένας επιβάτης ούτε μέλος του πληρώματος δεν θα λάβει άδεια να αποβιβαστεί στο παναμαϊκό έδαφος», διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Οι αρχές του Παναμά είχαν εν πρώτοις δώσει άδεια στο Zaandam, στο οποίο επιβαίνουν 1.800 επιβάτες και μέλη πληρώματος, να περάσει τη διώρυγα, πριν την ανάκληση της την Παρασκευή, για «υγειονομικούς λόγους».

Η εταιρεία Holland America, του ομίλου Carnival, η οποία εκμεταλλεύεται το πλοίο, μήκους 238 μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο τεσσάρων επιβατών, χωρίς όμως να διευκρινίσει τα αίτια, και τουλάχιστον 2 νέα κρούσματα.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε, τη μεταφορά υγιών επιβατών σε άλλο σκάφος, το Rotterdam, το οποίο έπλευσε εσπευσμένα προς τα χωρικά ύδατα του Παναμά από το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Rotterdam αναχώρησε με τρόφιμα, προσωπικό και τεστ. «Η μετεπιβίβαση επιβατών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα [μόλυνσης] από το κρουαζιερόπλοιο Zaandam στο κρουαζιερόπλοιο Rotterdam άρχισε», ανέφεραν χθες οι λιμενικές αρχές του Παναμά μέσω Twitter.

Ο ακριβής αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν από το ένα πλοίο στον άλλο δεν διευκρινίστηκε. Παρόλα αυτ’α ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Παναμά, Νόριελ Αραούς, με δήλωση του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε την μετεπιβίβαση στο Rotterdam περίπου 400 ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ και οι εξετάσεις επέστρεψαν αρνητικές.

Η κρουαζιέρα του Zaandam, η οποία απέπλευσε από το Μπουένος Άιρες την 7η Μαρτίου, θεωρητικά αναμένετο να ολοκληρωθεί στο λιμάνι Σαν Αντόνιο, της Χιλής. Όμως οι αρχές της Χιλής αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση στους επιβάτες καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.

Άλλα λιμάνια της νότιας Αμερικής κατά μήκος της ρότας του Zaandam είχαν ήδη κλείσει ή έκλεισαν κατόπιν, απόρροια των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την πιθανότητα αποβίβασης των επιβατών στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εξετάζει η διαχειρίστρια εταιρία.

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr