Αρχική Οικονομία Eκτός εξωδικαστικού μηχανισμού κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις

Eκτός εξωδικαστικού μηχανισμού κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού. Φορείς και Επιμελητήρια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει ορισμένα από τα κριτήρια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τρεις στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κόκκινα δάνεια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την μεγαλύτερη ευελιξία της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, για να καταστεί αποτελεσματικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, θα πρέπει να υπάρξει ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και για τις οφειλές τους προς τράπεζες και τρίτους, απαλοιφή του χρονικού περιορισμού της 1ης Ιουλίου 2016, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και να ευνοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, αλλαγή του ορίου 85% των απαιτήσεων, που έχει ένας μόνο πιστωτής, ύπαρξη τουλάχιστον μίας κερδοφόρας χρήσης την τελευταία πενταετία, αντί για τριετία, ενώ ο εμπειρογνώμονας θα πρέπει να είναι πτυχιούχος οικονομολόγος ΑΕΙ και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγκουλης, υποστηρίζοντας πως οι μικρομεσαίοι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από μια διευθέτηση οφειλών και προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τα πιστωτικά ιδρύματα». Σημείωσε και αυτός πως στα κριτήρια για την υπαγωγή στον μηχανισμό, πρέπει να συνυπολογίζονται κερδοφόρες χρήσεις πριν από την έναρξη της κρίσης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται οι επιχειρήσεις που είχαν ρυθμίσεις προ της 1ης Ιουλίου, είτε πρόκειται για οφειλή σε τράπεζα, είτε πρόκειται για οφειλή προς το Δημόσιο ή τα ταμεία.

Μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επιλεξιμότητα ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, προτείνοντας, ο ορίζοντας αξιολόγησης να υπερβαίνει την τριετία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο τους ελεύθερους επαγγελματίες.