Η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη οκτώ ατόμων έπειτα από τρεις νύχτες σφοδρών επεισοδίων ανάμεσα σε ακροδεξιές ομάδες και μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, στην πόλη Τόρε Πατσέκο της νοτιοανατολικής Ισπανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία από τις πιο έντονες εξάρσεις βίας των τελευταίων ετών στη χώρα. Δεκάδες νεαροί, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, πέταξαν μπουκάλια και αντικείμενα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, που απάντησαν με χρήση πλαστικών σφαιρών για την αποκατάσταση της τάξης.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά την επίθεση που δέχθηκε ηλικιωμένος άνδρας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές, δύο από τους οκτώ συλληφθέντες φέρονται να έχουν σχέση με το περιστατικό, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση του βασικού δράστη.

Οι υπόλοιποι έξι Ισπανοί και ένας πολίτης βορειοαφρικανικής καταγωγής – συνελήφθησαν για κατηγορίες που περιλαμβάνουν επίθεση, διατάραξη της δημόσιας τάξης, πρόκληση υλικών ζημιών και εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεύτερης γενιάς, αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τόρε Πατσέκο που αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους.

Στην περιοχή γύρω από την πόλη διαμένουν επίσης πολλοί μετανάστες που εργάζονται ως ημερομίσθιοι εργάτες στη γεωργία, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της επαρχίας Μούρθια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα απέδωσε τη βία στην αντιμεταναστευτική ρητορική ακροδεξιών ομάδων και κομμάτων όπως το Vox, επικαλούμενος καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία ανέκοψε περισσότερα από 20 οχήματα που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πόλη, με ορισμένους από τους επιβαίνοντες να μεταφέρουν ραβδιά και εκτεινόμενα ρόπαλα, ανέφερε.

«Υπάρχουν συγκεντρώσεις προκειμένου να επιλύσουν το θέμα (της επίθεσης) για εμάς. Δεν τις θέλουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Πέδρο Άνχελ Ρόκα στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Ο Αμπντελάιλ, Βορειοαφρικανός μετανάστης που ζει στο Τόρε Πατσέκο και αρνήθηκε να πει το επώνυμό του, δήλωσε πως φοβόταν να πάρει το σκούτερ του μην χτυπηθεί από μπουκάλια που εκσφενδονίζουν οι ταραξίες.

«Θέλουμε ηρεμία. Αυτό θέλουμε, δεν θέλουμε κάτι άλλο», δήλωσε στο Ρόιτερς την Κυριακή σε έναν δρόμο στο Τόρε Πατσέκο.

Το 2000, βίαιες διαμαρτυρίες κατά των μεταναστών ξέσπασαν στην πόλη Ελ Εχίδο της επαρχίας Αλμερία στη νότια Ισπανία μετά τη δολοφονία τριών Ισπανών πολιτών από Μαροκινούς μετανάστες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις