Αρχική Υπουργεία Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τη Μόρια – Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του...

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τη Μόρια – Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης.

Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει:

«με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Στις φλόγες η Μόρια

Στις φλόγες τυλίχθηκε κοντά στα ξημερώματα της Τετάρτης το ΚΥΤ στη Μόρια.

Συγκεκριμένα, από περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα, ο καταυλισμός της Μόριας άρχισε να καίγεται, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών διέφυγαν προς τα γύρω βουνά.

Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη.

Αφορμή φαίνεται να αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Πηγή: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Πηγή: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Αργότερα τα ξημερώματα, έσβησαν οι τελευταίες φωτιές στο ΚΥΤ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Στο σημείο παραμένουν 25 πυροσβέστες και 10 οχήματα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει καταστρέψει και τις σκηνές που υπήρχαν έξω από το χώρο.