Αρχική Διεθνή EKT: Μειώθηκε ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

EKT: Μειώθηκε ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Περαιτέρω πτώση σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των φόβων για τον κίνδυνο η οικονομία να βρεθεί σε ύφεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 3,8% τον Δεκέμβριο από 4,1% τον Νοέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα μειώθηκε στο 6,3% από 8,3%.

 

Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορία χρήματος M3 σημείωσε πτώση στο 4,1% τον Δεκέμβριο του 2022 από 4,8% το Νοέμβριο. Ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,7%.

 

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων εκτός των καταθέσεων μίας ημέρας (Μ2-Μ1) αυξήθηκε σε 14% τον Δεκέμβριο από 11,9% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εμπορεύσιμων μέσων (M3-M2) αυξήθηκε σε 11,3% τον Δεκέμβριο από 8,5% τον Νοέμβριο.