Αρχική Διεθνή ΕΚΤ: Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

ΕΚΤ: Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα για αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για την ευρωζώνη οι οποίοι θα χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την πανδημία κάνοντας παράλληλα λόγο για «κύμα χρεοκοπιών».

«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος σύμφωνα με το CNBC.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ.

Παράλληλα, μεγάλη της ανησυχία είναι τα αυξανόμενα εταιρικά χρέη σε χώρες με μεγάλους κλάδους υπηρεσιών, αφού αυτά θα φέρουν πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι «η εκτεταμένη στήριξη, ειδικά για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει από πιο ευρείας έκτασης σε πιο στοχευμένη».

Μεταξύ των κινδύνων που βρίσκονται στο «ραντάρ» της ΕΚΤ είναι και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. «Εάν περαιτέρω ανοδικά εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», αναφέρει η ΕΚΤ στην Αξιολόγηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Μια διόρθωση της τάξης του 10% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020» πρόσθεσε.