Αρχική Διεθνή Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μια ανάσα από την κάλπη – Τι λένε τα...

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μια ανάσα από την κάλπη – Τι λένε τα στοιχήματα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκλογές ΗΠΑ: Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Τι ώρα θα μάθουμε τα καθοριστικά αποτελέσματα. Ποια Πολιτεία αν χάσει ο Τραμπ χάνεται και ποια πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε.

Οι πρώτες κάλπες να κλείνουν στις 19:00 ώρα Ανατολικής ακτής – και 02:00 για εμάς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Des Moines Register/Selzer and Co., στη συγκεκριμένη πολιτεία-κλειδί, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, με ποσοστό 48% έναντι 41%. Μέχρι σήμερα, το προβάδισμα Τραμπ στην Αϊόβα δεν ξεπερνούσε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στο στρατόπεδο του Μπάιντεν καθώς ο δημοκρατικός υποψήφιος θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το πλέον αδιαμφισβήτητο φαβορί για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής, προηγείται στις ευμετάβλητες πολιτείες που θεωρούνται απαραίτητες για τη συγκέντρωση των 270 ψήφων των εκλεκτόρων, ενώ το προβάδισμά του είναι ευρύτερο σε σχέση με εκείνο της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Η δημοσκόπηση της Selzer αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Αν αποδειχθεί σωστή, ο Τραμπ θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι πιστεύεται, και η προεκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι πολύ πιο απρόβλεπτη από αυτή που περιμένουν πολλοί.

Αν ο Μπάιντεν δεν τα καταφέρει αρκετά καλύτερα σε σχέση με την Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια, οι Δημοκρατικοί ίσως ανησυχήσουν ότι δεν τα καταφέρνουν καλύτερα και σε άλλες πολιτείες.

Πράγματι, είναι πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει στην Αϊόβα με μεγάλη διαφορά, κάτι που ίσως προοιωνίζει προβλήματα και σε άλλες πολιτείες, όπως κάποιες κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες, σαν το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται, πάντως, στην Αϊόβα, διαμορφώνουν την εικόνα μιας πολύ αμφίρροπης αναμέτρησης.

Ένα πλήθος δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν τον Μπάιντεν είτε να προηγείται ελαφρώς είτε να έπεται ελαφρώς του Τραμπ.