Αρχική Ελλάδα Εκλογές 2023: Μάθετε πού ψηφίζετε στις 21 Μαΐου με ένα κλικ

Εκλογές 2023: Μάθετε πού ψηφίζετε στις 21 Μαΐου με ένα κλικ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκλογές στις 21 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάζοντας τέλος στα σενάρια για το πότε τελικά θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ πού ψηφίζουν. Ειδικότερα, μπορούν να μπουν στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους Gov.gr, μαθαίνοντας εύκολα και γρήγορα την πόλη και το εκλογικό τμήμα που πρέπει να βρίσκονται.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτούνται φορολογικοί κωδικοί Taxis. Μάθετε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 στις 21 Μαΐου με ένα κλικ ΕΔΩ. Ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει:

Είτε τα προσωπικά του στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)

Ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού (εφόσον το γνωρίζει) και το επώνυμό του

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών 2023
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές 2023 στις 21 Μαΐου σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την ημερομηνία των εκλογών ήταν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου 2023.

«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου» σημείωσε.

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες (με ενισχυμένη αναλογική) είναι η 2α Ιουλίου. «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα στις 25 Ιουνίου, καθώς οι μαθητές που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα –εξέλιξη που δεν φαίνεται να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των εκλογικών κέντρων.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα των εκλογών 2023, με βάση τα τωρινά δεδομένα ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες συνεχίζονται μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, όταν και η Βουλή κλείνει για τις ημέρες του Πάσχα.
Μετά το Πάσχα το πιθανότερο είναι η Βουλή να ανοίξει ξανά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα αναφέρεται στη διάλυσή της λόγω των εκλογών. Από τη στιγμή που απαιτούνται 22 με 30 ημέρες πριν από τις εκλογές για να γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι να συμβεί μέσα το χρονικό διάστημα από τις 22 έως τις 28 Απριλίου.
Μετά τις κάλπες στις 21 Μαΐου ακολουθεί το 10ήμερο διερευνητικών εντολών στους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων από τα δικαστήρια, ώστε να επικυρωθεί η εκλογή των νέων βουλευτών που θα απαρτίζουν τη Βουλή.
Αρχές Ιουνίου είναι η πιθανότερη περίοδος για την πρώτη σύγκληση της νέας Βουλής. Χρειάζονται δύο ημέρες (μία για την ορκωμοσία και μια για την εκλογή του νέου προεδρείου).
Εφόσον υπάρξουν δεύτερες κάλπες, η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να στηθούν οι επόμενες κάλπες.