Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι στο κόστος έκδοσης σύνταξης

Τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας για το μείζον θέμα της αμοιβής των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, που θα πιστοποιηθούν ώστε να εμπλακούν στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με στόχο την επίσπευσή της.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, οι σκέψεις για συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αφορούν μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Για τις εκκρεμείς σήμερα συντάξεις – αυτές που εκκρεμούν έως και 5 χρόνια – το κόστος του outsourcing θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο ΕΦΚΑ.

Αν και προς το παρόν όλα βρίσκονται στο επίπεδο των σκέψεων και των σεναρίων, που μεταβάλλονται διαρκώς, με αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι «κλειδωμένο» και βέβαιο, κύκλοι της οδού Σταδίου δεν διαψεύδουν κατηγορηματικά το σενάριο οι ασφαλισμένοι να κληθούν, εν τέλει, να επωμιστούν συμμετοχή στο κόστος της αμοιβής του ιδιώτη δικηγόρου – λογιστή, που θα καλείται να επιμεληθεί την έκδοση της σύνταξης. Παράλληλα όμως έχουν εξεταστεί κι άλλα σενάρια.

Για παράδειγμα ενισχύεται τις τελευταίες ώρες το σενάριο των κρατικών voucher που θα μπορούσαν να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι – π.χ. από τον ΕΦΚΑ – ώστε με αυτά να πληρώνονται οι πιστοποιημένοι ιδιώτες «μεσολαβητές» για την έκδοση της σύνταξής τους. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν το κρατικό voucher – που πιθανότατα θα έχει μια συγκεκριμένη αξία – θα καλύπτει ολόκληρη την προβλεπόμενη αμοιβή, οπότε ο ασφαλισμένος δεν θα χρειαστεί να βάζει το… χέρι στην τσέπη, ή αν θα καλύπτει μέρος της αμοιβής του ιδιώτη, αναφέρει η εφημερίδα.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εξάλλου το αν θα υπάρχει «διατίμηση» από το νόμο στις υπηρεσίες του ιδιώτη δικηγόρου – λογιστή, που θα καλύπτονται πλήρως ή μερικώς από το voucher. Διαφορετικά, μπορεί το voucher να έχει μια συγκεκριμένη αξία και ο ασφαλισμένος να καλείται να προσθέτει τα υπόλοιπα, αν κι εφόσον αυτό χρειάζεται.

Άλλο σενάριο που ακούγεται είναι ο ασφαλισμένος να πληρώνει μεν μια συμμετοχή στον ιδιώτη δικηγόρο – λογιστή για την έκδοση της σύνταξής του, αλλά το ποσό να του επιστρέφεται πίσω, μέσω κάποιας παροχής, αργότερα, μετά την συνταξιοδότησή του. Σε αυτό το σενάριο δεν είναι «καθαρό» αν η πρόβλεψη της επιστροφής θα αφορά παροχή σε χρήμα ή σε είδος.

Το τρίτο σενάριο είναι ο επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στον ασφαλισμένο και τον ΕΦΚΑ, χωρίς επιστροφή του ποσού και μόνο για νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ανάλογα και με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Κρίσιμο δηλαδή είναι αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, που συνήθως είναι από τις πλέον περίπλοκες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται «κλειδωμένο» καθώς όλα βρίσκονται υπό επεξεργασία. Πάντως, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η νέα αυτή διαδικασία, εφόσον προχωρήσει, δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική, καθώς όποιος επιθυμεί θα μπορεί να ακολουθεί την «παραδοσιακή» διαδικασία που υπάρχει και σήμερα.

Όπως τονίζει το “Έθνος”, οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν πως : «Είναι τουλάχιστον πρόωρα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους. Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Οι επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν».

Νομικοί πάντως και ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης αντιδρούν στο ενδεχόμενο να καθιερωθεί θεσμικά αμοιβή των ασφαλισμένων σε ιδιώτες δικηγόρους – λογιστές προκειμένου να λαμβάνουν την σύνταξή τους. Άνθρωποι με μεγάλη πείρα στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν αντιδράσεις εφόσον προχωρήσει νομοθετικά ένα τέτοιο σενάριο, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι μάλλον δύσκολο να «περπατήσει» στην πράξη.

Στο θέμα τοποθετήθηκε χθες και η αντιπολίτευση, δια στόματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου : «Οι αποκαλύψεις που γίνονται καθημερινά, για τα όσα τραγικά σχεδιάζουν ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης, με στόχο τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Νομικές πηγές, πάντως, αναφέρουν πως στις πρώτες διερευνητικές επαφές που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με δικηγόρους και λογιστές για το επίμαχο θέμα συζητήθηκαν δύο πιθανά σενάρια:

Ο δικηγόρος χρεώνεται τον φάκελο του ασφαλισμένου από τον ΕΦΚΑ με τυχαία «κλήρωση» – στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος πιθανότατα δεν ξέρει ποιος δικηγόρος χειρίζεται τον φάκελό τους

Ο ασφαλισμένος επιλέγει δικηγόρο και προχωρά με την επεξεργασία του φακέλου του.

Οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Παρασκευή, καθώς πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Οι συνταξιούχοι επιστρέφουν στη δουλειά, οι νέοι δεν βρίσκουν

Την ώρα που αρκετοί νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες...

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου λόγω τριημέρου

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου 2024. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι εν λόγω ημερομηνίες ακολουθούν τον νόμο του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη...

Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα

Δύσκολη απόφαση καλείται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση του προβλήματος με την περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, που έχει προέκυψε...

Νέα κουλτούρα εξυπηρέτησης στον ΕΦΚΑ: Το 1555 σας καλεί για να λύσει το θέμα σας

Σε εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά ο ΕΦΚΑ, βάζοντας στη πρώτη γραμμή το επιθετικό...