Αρχική Ασφάλιση Έκαναν “φτερά” 45 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των συνταξιούχων

Έκαναν “φτερά” 45 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των συνταξιούχων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερα από 45.000.000.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της χώρας, έχουν απωλέσει στη χοάνη του ασφαλιστικού συστήματος οι Έλληνες συνταξιούχοι από το 2010 μέχρι σήμερα! Τα τελευταία, εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν καθημερινά το ήδη πενιχρό εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά, καθώς όλες οι Κυβερνήσεις έχουν επιλέξει τον «εύκολο» δρόμο των περικοπών. Ωστόσο, παρά το γεγονός οτι οι απόμαχοι της εργασίας έχουν χάσει σχεδόν 50% του εισοδήματος τους στα χρόνια της κρίσης, το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να καρκινοβατεί και να στηρίζεται σε ξύλινα πόδια.

Οι αριθμοί προκαλούν ζάλη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι νόμοι της περιόδου 2010-2016 περιέκοψαν σωρευτικά από τους συνταξιούχους μέχρι 45.684.000.000 ευρώ! Μάλιστα, αν προσθέσει κανείς και τις επερχόμενες περικοπές στις προσωπικές διαφορές των κύριων και επικουρικών οι απώλειες για τους συνταξιούχους μέσα σε επτά χρόνια αγγίζουν τα 47.484.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων η ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων τους δεν έχει τέλος, καθώς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους «η συνολική μνημονιακή απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις, την φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει- μετά τις νέες περικοπές – το 65%». Τα παραπάνω ποσά αφαιρέθηκαν απευθείας από τις τσέπες των συνταξιούχων μέσα από διαδοχικές περικοπές που περιλαμβάνονταν στα τρία μνημόνια. Το μεγαλύτερο πλήγμα στους συνταξιούχους εντοπίζεται με την εφαρμογή των νόμων 4092/2012 και 3845/2010 οι συνταξιούχοι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους. Μετά τη λαίλαπα των πρώτων δύο μνημονίων οι συνταξιούχοι πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις μειώσεις των εισοδημάτων τους. Μάταια, καθώς και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε τη «πεπατημένη οδό», δηλαδή τη προώθηση ληστρικών και άδικων περικοπών εις βάρων των ασθενέστερων.

Οι μειώσεις που…συνοδεύουν το νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 25 έως 30%. Με το νέο καθεστώς χορηγείται η εθνική σύνταξη-πείνας, η οποία θα αγγίζει τα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και τα 346 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ και η ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) μετά το Μάιο του 2016 από 15% έως 30%. Το…δρόμο των βάρβαρων περικοπών ακολούθησαν με τη σειρά τους η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Τ.Πετρόπουλος, καθώς η «ηρωική» διαπραγμάτευση με τους δανειστές φέρνει νέες περικοπές της τάξης του 1.800.000.000 ευρώ!