Αρχική Οικονομία Εισφορά αλληλεγγύης: Στο τραπέζι η κατάργηση για όλους

Εισφορά αλληλεγγύης: Στο τραπέζι η κατάργηση για όλους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από το 2023, εάν το επιτρέπουν οι οικονομικές αντοχές του Κράτους, αλλά και οι Θεσμοί, αφού ενδεχομένως να θεωρούνταν μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, κάτι το οποίο δεν θα ήταν συμβατό με τις συμφωνίες που έχουν γίνει λόγω της πανδημικής κρίσης.

Αυτό που ισχύει μέχρι τώρα είναι ότι και το 2022 δεν θα πληρώσουν εισφορά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι όπως έχει ήδη αποφασιστεί και από το 2023 θα αποφασίσει η Κυβέρνηση εάν θα την καταργήσει για όλους ή όχι.

Κάθε ελάφρυνση πάντως για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους θα αποφασιστεί το 2023, σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, κάτι που σημαίνει ότι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ως μη πληγέντες εισοδηματικά από την πανδημία θα κληθούν να καταβάλλουν όπως και φέτος τον οβολό τους για εισφορά αλληλεγγύης αλλά το «πάγωμα» της εισφοράς θα συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Το παραπάνω σενάριο είναι το βασικό στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα και διαπνέεται από «συντηρητική» διαχείριση των δημοσιονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2022 σημαίνει πως ναι μεν υπάρχει ευελιξία η οποία όμως συνοδεύεται από την απόλυτη γραμμή για μη λήψη μόνιμων μέτρων.

Επέκταση της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνιμο μέτρο ιδίως από την ώρα που η κατάργηση της εισφοράς αποτελούσε ένα από τα σημεία αναφοράς στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία έχουν δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης η οποία ξεκινά σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Καθώς, η Ε.Ε βλέπει φως στο τούνελ της πανδημίας και ταχεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας την επόμενη μέρα , οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχίζουν να επανέρχονται στην τυπική ατζέντα των αξιολογήσεων, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα κουκιά εσόδων και δαπανών.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να τηρεί συντηρητική στάση διαμηνύοντας πως όπως έκανε προσεκτικά βήματα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών έως σήμερα, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στη συνέχεια.

Στόχοι και κανόνες δεν υπάρχουν ούτε το 2022, αλλά όπως σημειώνει συχνά πυκνά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός».