Αρχική Υπουργεία Είσαι οδηγός ταξί; Δες τι θα πληρώσεις για νέα τέλη κυκλοφορίας και...

Είσαι οδηγός ταξί; Δες τι θα πληρώσεις για νέα τέλη κυκλοφορίας και αν πρέπει να αποσύρεις το ταξί σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο σχέδιο νόμου «Οδηγώντας με ασφάλεια» περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα ιστορικά οχήματα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, ασφάλειας και καταγραφής των ιστορικών οχημάτων.

Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας έως 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα ανάλογα με τον κυβισμό και έως 50 ευρώ για τις μοτοσικλέτες, προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν.

Να σημειωθεί, ότι ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούνται νόμιμα στην Ελλάδα, για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών.

Χορηγούνται άδειες και ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, με την άδεια κυκλοφορίας να έχει διάρκεια πέντε έτη.

Τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα κυκλοφορούν υπό τους όρους να περνούν ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση και θα είναι ασφαλισμένα υποχρεωτικά. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο, ενώ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών.

Ειδικότερα τα τέλη κυκλοφορίας:

  • Επιβατικά αυτοκίνητα έως 999 κυβικά: 50 ευρώ
  • Από 1.000 έως 1.999 κυβικά: 100 ευρώ
  • Ανω των 2.000 κυβικών: 200 ευρώ
  • Μοτοσικλέτες έως 250 κυβικά: 20 ευρώ
  • Μοτοσικλέτες πάνω από 250 κυβικά: 50 ευρώ

Επιπροσθέτως καθιερώνεται ένα μεταβατικό στάδιο 18 μηνών ώστε να μην υπάρξει κενό στην κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων.

Σχετικά με τον παλαιό στόλο οχημάτων των Ταξί, σύμφωνα με το υπουργείο όσα θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορίας.

Εν κατακλείδι, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικατασταθούν το 2020 και το 2021.