Αρχική Επιχειρήσεις Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς μπορείς να επιδοτηθείς έως 1200 ευρώ!

Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς μπορείς να επιδοτηθείς έως 1200 ευρώ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με απώτερο σκοπό την πάταξη της ανεργίας στη νεολαία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες το βράδυ στη παρουσίαση μιας σειράς μέτρων που δίνουν νέες προοπτικές για τη νεολαία και ακόμη περισσότερο για εκείνους τους νέους που είναι άνεργοι και δεν έχουν εργασιακή εμπειρία!.

Ειδικότερα, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν για πρώτη φορά, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Επομένως το Κράτος στοχεύει αφενός στην ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων και αφετέρου στην επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με μικρό κόστος

Να σημειωθεί, ότι για εργασία μερικής απασχόλησης, δηλαδή για εργασία τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα 5ήμερο (20 ώρες την εβδομάδα) θα δίνονται 600 ευρώ, 300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο. 

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Τα οφέλη για τους νέους, εάν εκείνοι εργαστούν για πρώτη φορά, είναι ότι θα λάβουν επιπλέον του μισθού του από το κράτος 600 ευρώ, και εάν φοιτούν σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.

Από την άλλη πλευρά κερδισμένοι θα βγουν και οι εργοδότες, καθώς από την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, εάν εργοδότης προσλάβει εργαζόμενο μέσα από το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα επιδότηση μισθολογικού κόστους, ενώ εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ.