Αρχική Μόνιμοι Είσαι Δημόσιος Υπάλληλός; Δικαιούσαι έκπτωση στα ασφαλιστήρια οχημάτων

Είσαι Δημόσιος Υπάλληλός; Δικαιούσαι έκπτωση στα ασφαλιστήρια οχημάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα ερώτημα που προέκυψε μέσα από την ασφαλιστική καθημερινότητα είναι «Γιατί να έχουν έκπτωση στα ασφάλιστρα των συμβολαίων οχημάτων μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και να μην έχουν και οι Ιδιωτικοί;».

Οι εκπτώσεις που δίδονται στα συμβόλαια οχημάτων για τους «Δημοσίους Υπαλλήλους» ξεκινούν από 5%, 6% και αυξάνονται ανάλογα την περίπτωση ασφαλισμένου, το πακέτο και την πολιτική της εκάστου εταιρείας. Οι εκπτώσεις δίνονται με την προσκόμιση ενός αποδεικτικού επαγγελματικής κατηγορίας ενώ οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται είναι αρκετές όπως για παράδειγμα Δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, καθηγητές δημόσιων φορέων, υπάλληλοι αεροδρομίων, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, γιατροί, νοσηλευτές κ.α. και πάντοτε ανάλογα την εταιρεία.

Η έκπτωση με τίτλο «Δημόσιος Υπάλληλος» ή «Ένστολος» συναντάται στα συμβόλαια οχημάτων αρκετών εταιρειών όπως για παράδειγμα και ενδεικτικά Εθνική, Ευρώπη, Interasco, Μινέττα, Eurolife FFH, Ιντερσαλόνικα, Ατλαντική Ένωση, Υδρόγειο. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις δίδονται ταυτόχρονα και τυχόν άλλες εκπτώσεις που μπορεί να παρέχονται από την εκάστου εταιρεία, με αποτέλεσμα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι να πληρώνουν πολύ λιγότερα ευρώ για μια ασφάλιση οχήματος, από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα! Και βέβαια εάν η έκπτωση δοθεί και για τα οικογενειακά τους οχήματα τότε το όφελος της έκπτωσης είναι ακόμα μεγαλύτερο! Από την άλλη μεριά παρατηρήσαμε πως ορισμένα συμβόλαια ορισμένων εταιρειών όπως για παράδειγμα ενδεικτικά Generali, Interamerican, EGRO, AXA, εταιρείες ΕΠΥ δεν αναγράφουν έκπτωση με τίτλο «Δημόσιος Υπάλληλος-Ένστολος» στα συμβόλαια οχημάτων.

Ένα απλό και χαρακτηριστικό παράδειγμα που προέκυψε κατόπιν τιμολόγησης οχήματος σε πασίγνωστη ασφαλιστική εταιρεία είναι το εξής: Για μια ασφάλεια οχήματος συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, ένας ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει ετησίως 355 ευρώ ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένστολος θα πληρώσει 315! Η διαφορά των χρημάτων είναι αρκετή!

Το θέμα της έκπτωσης «Δημόσιος Υπάλληλος» μας προβλημάτισε αρκετά. Η έκπτωση αυτή ενδεχομένως δόθηκε με στοιχεία απο το 1970 και το 1980. Εκείνες τις δεκαετίες οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είχαν μια σταθερότητα στο εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς, και μια συνετή οδηγική συμπεριφορά, στοιχεία που επέτρεπαν στις εταιρείες να δώσουν ένα ποσοστό έκπτωσης στα συμβόλαια των οχημάτων. Αντίστοιχα και με την έκπτωση «Ένστολος». Αρκετοί Ένστολοι Αξιωματικοί κάποτε μετακινούνταν με τα υπηρεσιακά οχήματα και τα προσωπικά τους οχήματα δεν τα κυκλοφορούσαν όλο τον χρόνο, άρα είχαν και λιγότερα ατυχήματα.

Σήμερα εν έτη 2020 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν χαίρουν πλέον ηρεμίας και σταθερότητας στην εργασία τους και αυτό ενδεχομένως να έχει επηρεάσει δυσμενώς την οδηγική τους συμπεριφορά και τον δείκτη ζημιών. Πιθανόν και οι Ένστολοι μπορεί να οδηγούν περισσότερο χρόνο τα προσωπικά τους οχήματα και αντίστοιχα να έχουν αυξηθεί οι και αποζημιώσεις. Εξάλλου με στον όρο Ένστολοι περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας! Επειδή όμως από το 1980 έως σήμερα μεσολάβησαν τεράστιες κοινωνικές και εργασιακές αλλαγές και όχι μόνο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και τους Ένστολους αλλά και για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, πιθανόν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος ένας επανασχεδιασμός των εκπτώσεων στα συμβόλαια οχημάτων.

Με ειλικρινές ενδιαφέρον θα προτείναμε στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας σε συνεργασία με τους αρμόδιους αναλογιστές και τις αρμόδιες επιτροπές, να επανεξέταζαν το ζήτημα των εκπτώσεων με γνώμονα τα νέα δεδομένα και τα στοιχεία όλων των επαγγελματικών κατηγοριών. Πιθανόν ένας επανασχεδιασμός ορισμένων θεμάτων στον κλάδο του αυτοκινήτου, θα ωφελούσε την εικόνα του κλάδου προς την κοινωνία των πολιτών αλλά και προς κάθε επαγγελματία ασφαλιστή.

Γιατί μια αλήθεια είναι πως τα τιμολόγια των συμβολαίων οχημάτων είναι τόσο οικονομικά που εάν η τιμή τους πέσει και άλλο πιο κάτω, τότε πιθανόν και με μια δόση χιούμορ, τα συμβόλαια οχημάτων θα δίνονται χάρισμα στους ασφαλισμένους ως προσφορά μαζί με κάποια άλλη αγορά, όπως γίνεται στα προϊόντα των τηλε-πωλήσεων. Από την άλλη μεριά δεν είναι ηθικά έντιμο να ωφελούνται με εκπτώσεις στα συμβόλαια οχημάτων κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ κάποιες άλλες να στερούνται των εκπτώσεων.

Μία έκπτωση στο συμβόλαιο του οχήματος είναι χρήσιμη για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως επαγγέλματος!