Αρχική Ασφάλιση Εγκύκλιος: Νέες περικοπές έως 20% στις νέες συντάξεις

Εγκύκλιος: Νέες περικοπές έως 20% στις νέες συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στη «Προκρούστεια Κλίνη» εισέρχονται οι συντάξεις εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η έκδοση της εγκυκλίου, που διέπει το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, αποτελεί τη τελευταία πράξη του δράματος, καθώς οδηγεί τις συντάξεις στη «κρεατομηχανή» των μνημονίων. Και αυτό, διότι το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από δυσαναλογία οσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, από τα οποία επηρεάζονται όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων, τόσο οι χαμηλόμισθοι όσο και οι υψηλόμισθοι. 

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης από το νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης θα θιγούν περισσότερο οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα δουν μεσοσταθμικές μειώσεις έως και 10% , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι απώλειες μποροεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 18% . Το νέο καθεστώς προβλέπει ότι, ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης είναι το 46,8% του συντάξιμου μισθού, όταν με τον προηγούμενο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010) το αντίστοιχο ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης με 40 έτη ασφάλισης έφθανε στο 60%.

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρεται στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των νέων συντάξεων που λαμβάνει υπόψη την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών από 2002 και μετά βάσει του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Κατ΄επέκταση για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος με 2.400 συντάξιμες αποδοχές με το νέο τρόπο υπολογισμού θα λαμβάνει σύνταξη περίπου 1.487 ευρώ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος με το παλιό σύστημα λάμβανε μηνιαίως μαζί με την επικουρική σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ. Αντιστοίχως, ασφαλισμένος με 15 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές 586 ευρώ, δηλαδή το κατώτατο, θα βγάλει μια σύνταξη της τάξης των 386 ευρώ, ενώ με το παλιό καθεστώς θα λάμβανε τουλάχιστον 486 κατώτατη σύνταξη. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα απωλέσει μηνιαίως 100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη ζει σε καθεστώς εξαθλίωσης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι με την εγκύκλιο ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση περίπου 60.000 νέων συντάξεων που εκκρεμούν από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα. Ωστόσο, στην εγκύκλιο ρητώς αναφέρεται ότι «μέχρι να διευθετηθούν ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής ορισμένων διατάξεων , οι συντάξεις θα εκδίδονται με σχετική επιφύλαξη». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν απονεμηθούν συντάξεις αυτές θα χορηγούνται με επιφύλαξη (που σημαίνει ότι ενδέχεται να πρέπει να επιστραφούν χρήματα σε όσους λάβουν σύνταξη και έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαίου 2016.