Αρχική Πολιτική Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 – Όλα τα μέτρα στήριξης

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 – Όλα τα μέτρα στήριξης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ομιλία πολιτικών αρχηγών.Στιγμιότυπα από την τελευταία ημέρα της συζητησης στην ολομέλεια της βουλής, για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2022, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί έπειτα από ένταση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής μετά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 6,9% για το 2021 και 4,5% για το 2022, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε νωρίτερα πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί συνολικά για το 2021 πάνω από 7%. Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το 2022 αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 7,4 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος περίπου 6,7 δισ. ευρώ που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο. Συνολικά τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το προσχέδιο κατά 617 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών εξήγγειλαν νέα μέτρα προστασίας και στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών από το ράλι του πληθωρισμού και των αυξήσεων στην ενέργεια.

Ειδικότερα αυτά είναι:

  • Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Αύξηση της έκπτωσης κατά 40% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο.
  • Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
  • Μετάθεση της πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 και δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
  • Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
  • Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  •  Παρατείνεται επίσης η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.